Kadınların sesi yankılanacak

8 Mart dolayısıyla Hilar Mağaraları’nda Amida Konserleri gerçekleşecek

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO), “Geçmişin Sesi Amida Konserleri” adıyla başlattığı “10 Tarihi Mekan 10 Eşsiz Konser” etkinlikleri sürüyor. Ma Music ve konuk sanatçılarının sahne aldığı konserlerin ilki, Silvan ilçesindeki Hasuni Mağaraları’nda; ikincisi, Roma döneminden kalma Çınar ilçesindeki Zerzevan Kalesi’nde; üçüncüsü ise inanç ve kültür değerleri ile bilinen antik kent Eğil’de; dördüncüsü ise Sur ilçesinde 16. yüzyılda inşa edilen Dêra Mor Petyun Katolik Ermeni Kilisesi’nde gerçekleştirildi.

Hilar Mağaraları’nda

DTSO’nun sosyal medya hesaplarında paylaşılan ve yoğun ilgi gören Geçmişin Sesi Amida Konserleri’nin beşincisinde ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kadın teması işlenecek. MÖ 7500 ile 5500 yılları arasındaki döneme ait tarımın ilk yapıldığı ve insanların yerleşik hayata geçtiği belirtilen Diyarbakır’ın Ergani ilçesindeki Hilar Mağaraları’nda düzenlenecek konserde, kadın ezgileri yankılanacak.

7 Mart’ta izlenebilecek

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne dikkat çekmek amacıyla Ma Music kadın grubu ve Kardeş Türküler’den 3 solistin oluşturduğu grup, tarihi Hilar Mağaraları’nda Kürtçenin Kurmancî, Zazakî ve Soranî lehçelerinin yanı sıra Türkçe, Arapça, Lazca, Ermenice, Süryanice ve Fransızca stranları seslendirdi. “Çelê Berçelan” stranıyla başlayan konser, Fransız kadın marşı ve ateş etrafında seslendirilen “Meşkê” parçasıyla sonlandırdı. Hazırlanan konser görüntüleri, 7 Mart Pazar günü saat 20.00’de DTSO’nun sosyal medya hesaplarından paylaşılacak. Büyük beğeni toplanması beklenen konseri, DTSO Genel Sekreter Yardımcı Meryem Özdemir Ok, Ma Müzik Kadın Grubu’ndan Hêlîn Kılıçarslan ve Kardeş Türküler üyesi Burcu Yankın ile konuştuk.

Kadınlara armağan

Geçmiş aylarda 4 tane konser düzenlediklerini hatırlatan Özdemir Ok, “Her konserde farklı enstrümanlar ve sanatçılar yer aldılar. Ma Müzik bu süreci bizimle beraber organize etti. Bu konserlerde tek temel amacımız şuydu: Hem kentin tarihi turistlik mekânlarının tanıtımı, geçmişte bugüne kadar gelen müzik kültürün tanıtmaktı” ifadelerini kullandı. Ok, konseri tüm kadınlara armağan etmek istiyoruz diyerek, Newroz kutlaması için de bir program hazırladıklarını duyurdu.

Kültürleri yansıttılar

Ma Kadın Müzik Grubu’ndan Hêlîn Kılıçarslan da 8 Mart gibi bu anlamlı gün için kadın sanatçılar olarak ezgilerini seslendirmek istediklerini dile getirerek, “Kadın sanatçıların enerjisini ve gücünü göstermek istedik. 13 kişilik bir konser hazırladık. Çoğunlukla folklorik şarkılar söylüyoruz. Farklı kültürlerin sanatını yansıtmaya çalışıyoruz. Bu konserde de duyulmamış ve dinlenmemiş şarkıları öne çıkartmak istedik” dedi

Bilal Güldem/DİYARBAKIR-MA

EN SON EKLENENLER