Diyarbakır’dan İstanbul’a kadın sözü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün startını veren kadınlar, birçok kentte yaptıkları eylem ve etkinliklerle seslerini yükseltti

Mart’a sayılı günler kala başta Kürt kentleri olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından kadınların sesleri yükseliyor. Erkek egemen sistemi, eril iktidarı, cinsiyetçiliği, şiddeti, hak gasplarıı, emek sömürüsünü protesto eden kadınlar, taleplerini dile getirerek mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguluyor.

Bölge ve batı kentlerinde 8 Mart’ın startını veren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Tevgera Jinên Azad (TJA), birçok kent ve ilçede onlarca eylem ve etkinlik gerçekleştirdi. Jin News ve Mezopotamya Ajansı’ndan derlediğimiz haberlere göre; Diyarbakır’dan İstanbul’a uzanan etkinliklerde kadınlar isyanları, coşkuları ve talepleriyle alanlardan hiç çekilmedi.

HDP Kadın Meclisi, 8 Mart kapsamında İstanbul’daki Esenyurt ilçe binasında “Kadın Şöleni” düzenledi. Şölene HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, HDP İstanbul Kadın Meclisi Sözcüsü Beser Çelik’in yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Şölenin yapıldığı salona “Yaşasın 8 Mart”, “Erkek adalet değil kadınlar için gerçek adalet” ve “ 8 ê adarê roja jınên kedkar ên cihanê piroz be” yazılı pankart asıldı.

 

364 gün özgürlük

Şölende HDP Milletvekili Feleknas Uca, kadın özgürlüğü için mücadele eden 140 kadının yakıldığına değinerek başladı konuşmasına. Uca, “İstanbul’dan Amed’e, Şengal’e kadar her gün kadınlar bedel ödüyor. Kadınların üzerindeki baskı artmaya devam ediyor. Kadınlar için hak, hukuk ve adalet olmayan bir ülkede yaşıyoruz. Neden mi? Kadının özgür olmasını istemiyorlar, kadınların toplumu özgürleştirmesini istemiyorlar. Cezaevleri önünde beyaz tülbentli annelere nasıl saldırıldığın gördük. DAİŞ çetelerine karşı en büyük mücadeleyi Êzidi kadınlar verdi. Rojava kadınlarının mücadelesi oldu. Kobanê düştü düşecek diyenler, gördüler ki DAİŞ çeteleri yenildi. Özgürlük zılgıtları her yerden yükseldi. 8 Mart bizim için sadece kadın, yaşam, özgürlük sloganı olmamalı. Biz diyoruz ki kadın özgürlüğü sadece 8 Mart’la kalmamalı, 364 gün özgür olmalı” ifadelerini kullandı. Şölen çekilen halayların ardından atılan “Jin jiyan azadî” sloganı ile son buldu.

Diyarbakır’da sergi

İstanbul’daki Kadın Şöleni’nin kanı sıra Diyarbakır’da da birçok etkinlik gerçekleştirildi. HDP Kadın Meclisi ile TJA’nın hayata geçirdiği etkinliklere kadın örgütleri ile çok sayıda kadın katıldı.

TJA, 8 Mart kapsamında, Dicle Fırat Kültür Merkezi’nde 8 Mart temalı resim ve fotoğraf sergisi düzenledi. Sergide TJA aktivisti Figen Ekti’nin çektiği kadın fotoğrafları, Ressam Neşe Toprak ve Zozan Bor’un çizdiği kadın temalı resimler yer aldı. Renkli resim ve fotoğrafların bulunduğu sergide özgürlük ve kadın temalı duvar yazıları ses enflasyonu aracılığıyla ziyaretçilere dinletildi. Sergi, 8 Mart’ta kadar ziyaretçilere açık olacak.

Sur’da balonlar uçuruldu

HDP Diyarbakır Sur ilçe Örgütü, “Kadınlar için adalet” şiarıyla Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Ongözlu Köprü’de balon uçurma etkinliği düzenledi.

Etkinliğe HDP Diyarbakır Milletvekilleri Remziye Tosun, Semra Güzel ve partililer katıldı. Etkinlik renkli görüntülere sahne olurken, polisler Ongözlü Köprü’yü ablukaya aldı.

Silvan’da mitinge hazırlık

8 Mart etkinlikleri kapsamında Silvan ilçesinde kadınlar, 8 Mart’ta Diyarbakır’ın İstasyonn Meydanı’nda düzenlenecek olan miting için kadınlara broşür dağıttı. Broşür dağıtımını Çivriksu (Girkiboto), Yeşerdi (Cano) ve köylerinde gerçekleştiren kadınlar, yurttaşlar tarafından büyük ilgi ile karşılandı.

Bismil’de halk toplantısı

TJA ve HDP 8 Mart etkinlikleri kapsamında Bismil ilçesinde bulunan Salat Mahallesi’nde kadınlarla halk toplantısı gerçekleştirdi. Halk toplantısı için HDP ilçe binasından çıkan kadınlar, GBT kontrolünden geçildi.

KADIN SERVİSİ

EN SON EKLENENLER