Erdoğan rejiminin elindeki Alman rehinelerin sayısı arttı

AKP-MHP iktidarı, Alman devletine karşı son yıllarda devreye soktuğu rehine siyasetine son dönemlerde yeniden sarıldı. Sol Parti’nin soru önergesine yanıt veren Alman Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, Türkiye’de Alman vatandaşlarına yönelik gözaltı, tutuklama ve yurt dışına çıkış gibi engellemeler son dönemlerde yeniden arttı.

Şu anda Türkiye’de toplam 62 Alman vatandaşının çeşitli suçlardan cezaevinde olduğunu bildiren bakanlık, 38 Almana da Türk devletinin yargı ve güvenlik birimlerince “yurt dışı” yasağı koyduğunu açıkladı. Yine AKP-MHP iktidarının “terör örgütü veya terör örgütlerine destek” olarak isimlendirdiği Almanlara yönelik tutuklama girişimlerinin artması ise dikkat çekti.

DIŞİŞLERİ BAKANLARI SAYILARI GİZLEMEYE ÇALIŞIYOR

Siyasi suçlardan dolayı cezaevinde olanlardan 14’üne ise “terör örgütüne üyelik” suçlaması yapıldığı ifade edildi. Bu rakam geçtiğimiz günlerde 12’deyken, Alman Dışişleri Bakanlığı’nın özellikle Türkiye’de tutuklanan Alman vatandaşlarına ilişkin bilgileri kamuoyundan gizlediği öğrenildi.

‘CİDDİ YAPTIRIMLAR ŞART’

Bakanlığın Erdoğan rejiminin rehinesi olan Alman vatandaşlarına ilişkin bilgileri gizleme çabasını eleştiren Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, Ankara rejimine yönelik ciddi yaptırımların hayata geçirilmesini istedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in bugün Ankara’ya yapacağı ziyarete de dikkat çeken Dağdelen, “Türkiye’nin eleştirilmesi ve uyarılması yerine yeni anlaşmalara gitme çabası yanlış bir mesajdır, Erdoğan’ı daha da cesaretlendirecektir” diye konuştu.
Erdoğan rejimi, 2017 yılından bu yana Berlin’e karşı rehine siyasetini devreye sokmuş ve birçok taviz koparmıştı. Alman kökenli vatandaşları cezaevine atma siyasetinden vazgeçen Erdoğan rejimi, son dönemlerde özellikle Almanya’da yaşayan Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmenleri korkutma girişimlerini başlatmıştı. Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, birçok kez Almanya’da yaşayan Kürtleri tatil için Türkiye’ye geldiklerinde gözaltına almakla açık şekilde tehdit etmişti.

 

EN SON EKLENENLER