Dersim PSAKD Başkanı Kaya: Ezan, Aleviler üzerinde asimilasyona alet edilmektedir

PSAKD Dersim Şube Başkanı Ekber Kaya, Dersim’de Alevi köylerinde karakollardan ezan okutulmasına ilişkin konuşarak, ‘Herkesin inancına saygı duyulması gerekir’ diyen Kaya, “Alevi köylerine cami yapılması gibi bugünde köylerimizde ezanlar okutuluyor. Ezan ne yazık ki Aleviler üzerindeki baskıya, asimilasyona alet edilmektedir” dedi.

Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Muxundi (Darıkent) köyünün ardından Germisi (Bulgurcular), Dırban (Kızılkale), Farac (Akdüven) köylerinde de karakollardan ezan okutulmaya başlandı. Köylüler, Alevi yerleşkelerinde bu tür uygulamaların kabul edilemez olduğunu ifade ederken, duruma bir tepki de Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Dersim Şube Başkanı Ekber Kaya’dan geldi.

“KIZILBAŞ-ALEVİ İNANCIMIZ ÜZERİNDE ASİMİLASYON ÇABALARI DEVAM EDİYOR”

Geçmişten bugüne kadar Kızılbaş-Alevi inancımız üzerinde baskıların ve asimilasyon çabalarının devam ettiğini belirten Ekber Kaya, “Ancak tarihe baktığımızda bu baskılara, zulümlere, asimilasyon politikalarına karşı Alevilerde bir direniş içerisinde olmuş ve kendi inancını her biçimde yaşatarak bugünlere taşımışlardır” diye belirtti.

“ALEVİ EZAN SESİNDEN RAHATSIZ OLMAZ”

1980’lerde bütün köylere cami yapıldığını, çocukların imam hatiplere götürüldüğünü, mezar taşlarının mezarlardan alınarak kaybedildiğinin altını çizen Kaya, “Bu şekilde inancımız üzerindeki baskılar, asimilasyon politikaları çeşitli biçimlerde sürüyor. Bugün cemevlerimiz üzerindeki baskılar, inançtan ve inancın ritüellerinden uzaklaştırma çabalarının bir parçasıdır bugün yaşananlar. Bugünde köylerimizde karakollardan ezanlar okunuyor. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki hiçbir Alevi ezan sesinden rahatsız olmaz çünkü o inancın ritüelidir bizim de saygı duyduğumuz bir uygulamadır. Ancak bunu geçmişte Alevi köylerine cami yapılması gibi bu bir dayatma haline gelirse, asimilasyonun bir parçası haline gelirse bizim itirazımız bunadır” dedi.

EZAN NE YAZIK Kİ ALEVİLER ÜZERİNDEKİ BASKIYA, ASİMİLASYONA ALET EDİLMEKTEDİR”

Bugün Dersim’de camiler vardır ama yurttaşların yüzde 99’u Alevidir, o yüzden bu uygulamalar yapılırken orada yaşayan halkın düşüncesinin dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Kaya, “Herkesin inancına saygı duyulması gerekir. Bugün ne yazık ki köylerde cami yapılmasının yanında, bugünde köylerimizde ezanlar okutuluyor. Ezan ne yazık ki Aleviler üzerindeki baskıya, asimilasyona alet edilmektedir” diye konuştu.

“ALEVİ TOPLUMU HİÇBİR BASKIYA TESLİM OLMAYACAK”

Kaya, son olarak “Biz Aleviler kendi inançları doğrultusunda haklarına kavuşması için bir takım adımlar beklerken ne yazık ki yeni yeni baskılarla karşılaşmaktayız biz bunu reddediyoruz. Artık Alevi toplumu hiçbir baskıya teslim olmayacak ve bu inancını yaşayıp, yaşatacaktır. İktidarlarında artık bunu böyle kabul etmesi gerekiyor, Aleviler bu ülkede birlikte yaşamın, bütün dinlerin, halkların, dillerin bir arada yaşamasının bir parçası olacaklardır ve demokrasi mücadelesinden vazgeçmeyeceklerdir. Aleviler inancını da yaşatacaklardır o yüzden bu dayatmaların bir an önce son bulmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Cihan BERK/PİRHA

EN SON EKLENENLER