Kobanê davasının bilinmeyenleri: Savcı ataması iptal edildi, özel heyet kuruldu…

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) “Derhal serbest bırakılmalı” kararına rağmen 4,5 yıldır tutuklu bulunan HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş ve avukatları 26 Nisan’da başlayacak Kobanê davasına ilişkin konuştu.

Avukat Mahsuni Karaman, 26 Nisan’da başlayacak yargılama için Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesine özel bir heyet atandığını açıkladı. Toplantıda ortaya çıkan bir başka çarpıcı gerçek ise dosyayı yürüten savcıya dair. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından İzmir’e ataması yapılan savcının ataması iptal edildi ve dosya bugünkü halini aldı.

Başak Demirtaş ise “Biz sadece hukuk mücadelesi değil bir hakikat mücadelesi de veriyoruz” diyor.

DAVANIN İLK DURUŞMASI 26 NİSAN’DA

Aralarında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 108 kişiye açılan Kobane davasının ilk duruşması 26 Nisan’da Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak.

6-8 Ekim 2014 yılında gerçekleşen Kobanê olaylarından 6 yıl 3 ay sonra, 7 Ocak 2021’de, kabul edilen Kobanê iddianamesi 3 bin 530 sayfadan oluşuyor ve 108 kişi için “devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma” ve 37 kez “insan öldürme” başta olmak üzere pek çok suçtan ceza isteniyor.

Meltem AKYOL

Evrensel Gazetesi

EN SON EKLENENLER