Bağdat’taki hastane yangınında bilanço ağırlaştı: En az 82 ölü

Bağdat’ta çoğunlukla Covid-19 hastalarının tedavi edildiği İbn el Hatib hastanesinin büyük bölümü gece saatlerinde alevler arasında kaldı.  

Yoğun bakım ünitelerinde çıkan yangında az 82 kişinin hayatını kaybettiği, 110  kişinin de yaralandığı bildirildi.

Güvenlik ve sağlık kaynaklarına göre, güvenli koşullarda muhafaza edilmeyen oksijen tüpleri yangının çıkmasına neden oldu. Alevler daha sonra hastanenin tm katlarına yayıldı.

Yangına ilişkin soruşturma başlatılırken, hükümet 200’ü aşkın hastayı kurtardıklarını bildirdi ancak ölü ve yaralı konusunda net bilanço vermedi.

Yangının büyük olasılıkla ihmalden kaynaklandığı sanılıyor. İhmal ise endemik hale gelen yolsuzlukla bağlantılı. Bu nedenle yangından hemen sonra özellikle “Sağlık Bakanı İstifa” hashtagı ile yoğun tartışmalar başladı.

Hükümete bağlı insan hakları komisyonu, hayatlarını Sağlık Bakanları’nın ellerine veren hastalara karşı “suç” işlendiği tepkisinde bulundu.

Komisyon, Başbakan Mustafa El Kazımi’den Sağlık Bakanı Hasan El Tamimi’yi görevden alarak adalete vermesini istedi.

Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve Parlamento Başkanı Muhammed El Halbusi de soruşturma talep etti. Başbakan Mustafa Kazımi soruşturma başlatıldığını duyurdu ve 24 saat içerisinde sonuç istediğini belirtti.

Kazımi bununla birlikte Bağdat’ın doğu sektörü sağlık sorumlusu, hastane müdür ve güvenlik sorumluları ve teknik bakım sorunlularını görevlerini askıya aldı.  Başbakan, “Sorgulandılar ve hiç kimse bu hatayı yapanlar yargılanmadan bırakılmayacak” dedi ve üç günlük yas ilan etti.

EN SON EKLENENLER