Husiler Marib’de ilerliyor, çatışmalarda 65 kişi daha öldü

AFP’nin haberine göre Şii Husiler Marib vilayetindeki Kasara cephesini ele geçirdi.

Husilerin, Marib vilayetinin aynı isimdeki başkentine artık sadece 6 kilometre mesafede bulunduğu belirtildi.

Suudi Arabistan destekli hükümet güçlerine dayandırılan habere göre, son 48 saat içerisinde en az 65 kişi öldü. Bunlardan 4’ü subay olmak üzere 26’sının hükümet güçlerinin üyesi olduğu belirtildi.

Husiler kayıplarına ilişkin nadiren açıklamada bulunuyor. Bu nedenle hükümet güçlerinin verdiği bilançoyu başka kaynaklarca doğrulamak mümkün görünmüyor.

Tamamen Huilerin denetimine geçen Kasara cephesi, vilayetin kuzey batısında yer alıyor.

Suudi Arabistan mart ayında Yemen’deki tam ateşkes önermiş, Husiler ise hava ve deniz yollarına uygulanan ambargonun tamamen kaldırılmasını dayatmıştı.

Husiler ayrıca Suudi Arabistan’a yönelik dron ve füze saldırılarını da son aylarda tırmandırdı. Hedeflenen alt yapılar arasında petrol devi Aramco tesisleri de var.

usiler şubat ayından beri Marib’den hükümet yanlısı güçleri çıkarmaya çalışıyor. Marib’deki savaş, Yemen’deki taraflar açısından “savaşların anası” olarak değerlendiriliyor. Ancak siviller açısından sonu gelmeyen bir kabus gibi.

Marib’in Husilerin eline geçmesi hükümet güçleri açısından ağır bir darbe olacak. Marib, dizel yakıtın yaklaşık yüzde 10’unu ve özellikle de ülkede tüketilen sıvılaştırılmış petrol gazının yüzde 90’ını üretiyor.

Çatışmalar siviller için de büyük tehdit oluşturuyor. Bölgede en az 1 milyon göçmen kamplarda bulunuyor.

Yemen’de 6 yılı aşkın bir süredir Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun desteğini alan hükümet güçleri ile Husiler arasında savaş yaşanıyor. İran destekli Şii Husiler, ülkenin kuzeyinin önemli bir bölümünü kontrolünde bulunduruyor.

2015’den bu yana süren Yemen iç savaşında şimdiye kadar çoğu sivil on binlerce kişi hayatını kaybetti. Bu savaş nedeniyle Yemen’de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.

EN SON EKLENENLER