Şuşa muamması: Ermenistan yalanladı

Karabağ’da başlayan çatışmalar devam ederken Azerbaycan kritik öneme sahip Şuşa’yı ele geçirdiğini açıkladı. Ermenistan ise bölgede çatışmaların devam ettiğini ve saldırının püskürtüldüğünü duyurdu

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalar tüm şiddetiyle devam ediyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ’da Ermenistan kontrolündeki Şuşa’da kontrolü sağladığını duyurdu. Ermeni yetkililer ise yaptıkları açıklamada kentin geri alındığı haberini yalanladı. Aliyev ulusa sesleniş konuşmasında Azerbaycan ordusunun 28 yıldır Ermeni güçlerin elinde bulunan Şuşa’yı geri aldığını bildirdi.

Bu günün Azerbaycan tarihinde önemli bir gün olarak kalacağını belirten Aliyev, “Şuşa’nın Azerbaycan tarihinde özel yeri var. Şuşa sadece Azerbaycan’ın değil tüm Kafkasya’nın incisidir” dedi.

Yalanlama gecikmedi

Ermeni yetkililer ise daha sonra yaptıkları Şuşa’nın geri alındığı yolundaki Bakü’nün yaptığı açıklamayı yalanladı. Euronews Türkçe’nin haberine göre Dağlık Karabağ bölgesindeki Ermeni yetkililer ve Ermenistan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Aliyev’in duyurusu yalanlandı. Ermenistan Savunma Bakanlığı, bölgede yoğun çatışmaların sürdüğünü ve Azerbaycan ordusunun kenti geri alma için yaptığı saldırının püskürtüldüğünü kaydetti.

Şuşa’nın önemi

Ermeni güçler, 8 Mayıs 1992’den bu yana Şuşa’da kontrolü elinde tutuyordu. Dağlık Karabağ’ın başkenti Stepanakert’e 15 kilometre uzaklıktaki Şuşa, bölgenini ikinci kalabalık kenti olma özelliğini taşıyor. 1752’de Karabağ hanı Penahali han tarafından kurulan Şuşa, hem çok sayıda tarihi anıta sahip olduğu için hem de çok sayıda seçkin bilim ve kültür insanının burada doğması dolayısıyla bir kent.

Dağlık Karabağ’da 27 Eylül’de başlayan çatışmalarda, Ermenistan Türkiye’nin çatışmaları yönettiğina sık sık dikkat çekiyor. Azerbaycan 4 kent merkezi, 3 kasaba ve 220 civarında köy ile bazı önemli tepeleri geri aldığını açıkladı.

DIŞ HABERLER

EN SON EKLENENLER