HDP işkence görüntüleri ile ilgili suç duyurusunda bulundu

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, deprem bölgesinde yaşanan işkence ve şiddet görüntüleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Riha Barosu da ırkçı paylaşımları nedeniyle Özdağ hakkında suç duyurusunda bulundu

Mereş merkezli depremlerin ardından iktidar, yağmacılık iddiaları ile OHAL ilan etti. İktidarın söylemleri sanal medyada ‘yağmacı’ etiketiyle paylaşılan linç ve işkence görüntülerinin paylaşılması ile sonuçlandı. İşkenceye maruz kalan kişilerin ise gönüllü ve depremzede olduğu sanal medya aracılığı ile ortaya çıktı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, linç saldırıları ve işkence görüntülerine ilişkin İçişleri Bakanı, vali, vali yardımcıları, emniyet müdürleri ve işkence ve linç fiilini işleyen kişiler ve kamu görevlileri hakkında “işkence suçu”, “eziyet suçu”, “görevi kötüye kullanma”, “kasten yaralama”, “kasten öldürmenin ihmali davranışıyla işlenmesi”, “hakaret”, “kişi hürriyetinde yoksun bırakma” suçlarından suç duyurusunda bulundu.

‘Kamu davası açılsın’

Suç duyurusunda ulusal ve uluslararası mevzuata işaret edilen açıklamada, “Sosyal medya hesapları üzerinden yayılan görüntülerde, kolluk görevlisi olduğu tahmin edilen kişilerin ve kimi sivillerin “hırsızlık ya da yağma vb.” suçlar işlediğini iddia ettikleri kişilere işkence yaptıkları görülmektedir. Bu paylaşımların yapıldığı aynı sosyal medya hesapları üzerinden ayrıca başka kişiler tarafından suç oluşturan bu insanlık suçunun övüldüğü hatta takdir edildiğini ve bu suçlara azmettirildiğini görmekteyiz. Ekte sunulan görüntülerde yer alan suçlar ve devam eden ve tespit edilecek benzer suçlar açısından suçları işleyen kamu görevlilerinin ve kişilerin ayrı ayrı tespit edilerek haklarında ivedilikle soruşturma açılmasını, isnat konusu suçlarda gerek beyanları gerek suçlara karşı eylemsizlikleri ile suçu azmettiren ve her türlü eylem ve söylemi ile iştirak etmiş olan kamu görevlileri ve yetkililer hakkında soruşturma başlatılmasını, delil tespiti ile ifade alma işlemlerinin hızlıca yapılmasını, şüpheliler hakkında etkili soruşturma yürütülmesini, haklarında kamu davası açılması talebiyle iddianame hazırlanmasını talep ederiz” ifadelerine yer verildi.

Özdağ hakkında da suç duyurusu

Öte yandan Riha (Urfa) Barosu Göç ve İltica Merkezi de sanal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda depremin yaşandığı bölgelerde, “Suriyeliler enkaz alanlarında yağmacılık yapıyor” diyerek göç etmek zorunda kalan insanları hedef gösteren Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

HABER MERKEZİ

#HDP #işkence #görüntüleri #ile #ilgili #suç #duyurusunda #bulundu

EN SON EKLENENLER