Kobanê Davası’nda siyasetçilerin savunması ‘siyasi’ diye engellendi

Kobanê Davası’nda mahkemenin savunmaları ‘siyasi’ diye engellemesine ‘Bu dava siyasi ve yargılananlar da siyasetçi’ tepkisi geldi

DAİŞ’in Kobanê’ye saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleştirilen eylemler gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş başta olmak üzere Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 17 tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 24’üncü duruşmasının 2’nci oturumu, Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda görülüyor.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından görülen davanın duruşmasını, HDP Amed Milletvekili Garo Paylan, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) MYK ve Parti Meclisi (PM) üyeleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar duruşmaya katıldı.

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan siyasetçilerin bir kısmı duruşmaya gelirken, farklı cezaevinde bulunan siyasetçiler, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Savunma hakkı engellendi

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada, ilk olarak eski HDP MYK üyesi Bülent Parmaksız söz aldı. Parmaksız, Kürt hareketinin Türkiye toplumu ile birlikte ortak bir gelecek arayışı içerisinde olduğunu belirtti. Mahkeme heyeti, Parmaksız’ın savunmasının dava konusunu içermeyen konuşmalar içerdiği gerekçesiyle kesti, mikrofonunu kapattı. Parmaksız, “Tavrınızı doğru bulmuyorum. Savunma hakkımı engelliyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. Bunun üzerine mikrofonu tekrar açılan Parmaksız, “28 Aralık’taki konuşmamda savunma yapacağım demiştim. Benim savunmam yarım kalmıştı, savunma hakkımı engellediniz” dedi.

Parmaksız’ın avukatı Ruken Gülağacı, “Bu davanın tarafı Fahrettin Altun’dur. Çünkü Altun, ‘Yargılanacaklar, ceza alacaklar’ dedi. Bu dosya o günden itibaren siyasi bir dava oldu. Müvekkilimin savunması yarım kaldı. Biz bu tavrınızı kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Avukat Arif Ali Cangı, Parmaksız’ın savunmasının kesilmesini kabul edilemeyeceğini belirtti. Mahkeme başkanı, Cangı’nın da sözlerini yine aynı gerekçe ile böldü. Cangı, şunları söyledi: “Siz burada siyasi savunma yapılmasından rahatsızlığınızı dile getiriyorsunuz ama yargılanan siyasetçiler ve siyasi faaliyetleri nedeniyle yargılanıyorlar” dedi.

‘Söz hakkı verin, biz hazırız’

Figen Yüksekdağ’ın avukatı Ezgi Güngördü, mahkeme heyetinin “yargılamadan kaçınıyor” söylemine tepki göstererek, “Yargılamadan kaçınıyor dediğiniz müvekkillerimiz, hakkında 2014 yılından beri hakkında soruşturma olduğunu bile bile kaçmadı. Siz hala gelip yargılamadan kaçınıyor diyorsunuz. Neyinden kaçınacağız? Söz hakkı verin, biz hazırız. Savunmadan kaçmak gibi bir durum söz konusu değil. Neredeyse savunma yapmak için yalvaracağız. Gelen giden evraklarda ısrar ediyorsunuz. AİHM’in Yüksekdağ kararı geldi bu dosyaya. AİHM kararına göre mütalaaya göndermeniz, yargılamaya devam etmeniz mümkün değildir. AİHM kararına girmeyen yeni tanıklar geldi ve bu tanıkları usulsüz dinlediniz. Hükümet bu dosyanın tamamını sundu. Buna rağmen, geçen hafta, ayın üçünde karar kesinleşti. AİHM, ‘bu tutukluluğun devamı ihlal niteliğindedir’ dedi. Şubat 22 tarihli dilekçelerimize ne zaman cevap vereceksiniz?” şeklinde konuştu.

‘Dosyada hukuki bir mesele yok’

Avukat Mahsuni Karaman, mahkeme başkanının savunmalarda siyasi söylemlere yer verilmesi nedeniyle savunmaları kesmesine ilişkin, “Bu dosya siyasi saiklerle açılmış bir dosya. Müvekkilimize dosyaya bağlı kalın diyorsunuz ama dosyada hukuki bir mesele mi var. AİHM’in 67 kez verdiği bir karara ilişkin uyarıda bulunmayın. Mahkeme ara karar ile itiraz çözer, itirazı reddetmez. 5 müvekkilimiz sorgusunu tamamlamadı. Bu esnada mütalaaya ilişkin bir ara karar kurdunuz. Siz önce Cumhuriyet Savcısı’nın görüşünü alamazsınız. Siz burada bin 500 katılan sıfatı vermişseniz, bu bin 500 kişiyi dinlemek ve sormak zorundasınız. Önce savcıya soramazsınız. Katılana sormadan mütalaa veremezsiniz. Mütalaa da savunma hakkına ilişkindir. Bu dosyada hiç mütalaa almadan karar verirseniz bu dosya bozulur. Ama siz sıralamayı dikkate almadan mütalaa isterseniz, bu dosya yine bozulur” ifadelerinde bulundu.

Duruşmaya 13.45’e kadar ara verildi.

ANKARA

#Kobanê #Davasında #siyasetçilerin #savunması #siyasi #diye #engellendi

EN SON EKLENENLER