HDK: Kaybedecek vaktimiz yok

HDK Genel Meclis toplantısında konuşan HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, ‘Kaybedecek vaktimiz yok. Kaybettiğimiz her an katliam, baskı olarak geri dönüyor ve dönecek. Bu dönemde biz ‘insanların cepheye sürülmesini nasıl engelleriz’ diye sormalıyız. Bu dönemin siyasal durumunu gereği olarak eylem birliği ve yol birliğiyle başarabiliriz’ dedi

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Meclis toplantısını Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü binasında gerçekleştirdi. Yürütmeye dair alınacak kararların tartışılacağı toplantıya, HDK Eşsözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Onur Hamzaoğlu ile çok sayıda HDK meclis üyesi katıldı. Toplantı öncesi ise, basına açık olan bölümde eşsözcüler, birer konuşma yaptı.

‘Kaybedecek vaktimiz yok’

Sözlerine Küba Lideri Fiden Castro’yu anarak başlayan HDK Eşsözcüsü Onur Hamzaoğlu, Türkiye’de güçler ayrılığının ortadan kalktığını ve bu boyutun kendilerine iç açıcı bir şekilde yol göstermesi gerektiğini belirterek, “Kaybedecek vaktimiz yok. Kaybettiğimiz her an katliam, baskı olarak geri dönüyor ve dönecek. Bu dönemde biz ‘insanların cepheye sürülmesini nasıl engelleriz’ diye sormalıyız. Bu dönemin siyasal durumunu gereği olarak eylem birliği ve yol birliğiyle başarabiliriz” dedi. HDK olarak yaşanan zorlukları aşma imkanlarının olduğunu ifade eden Hamzaoğlu, “Her zaman eleştiren her zaman ‘bu olmaz’ diyen değil de nasıl bir ülkede yaşayacağımızın planlarını yapmaya başlamalıyız” diye konuştu.

‘Yolumuza devam etmeliyiz’

HDP eşbaşkanları ve milletvekilleri ile Kürt siyasetçilerinin tutuklanmasına da değinen Hamzaoğlu, “Şiddetle, zorbalıkla halkların temsilcilerini kendi yasalarını da yok sayarak gözaltına alıyorlar, tutukluyorlar. Yerelleri yöneten yoldaşlarımızı tek tek hedef gösteriyorlar. Biz bu yoğunluğun içinde kaybolmamayı sağlayarak yaşananları görünür kılmalı ve muhalefeti bir tarafta toplayarak yolumuza devam etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

‘Takipçisi olacağız’

Hamzaoğlu’nun ardından konuşan HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, Şirnex (Şırnak), Şirvan ve Aladağ’da yaşanan ölümlerle ilgili, “Dinci, gerici yoksullukla terbiye eden bir sistemi yerleştirmiş ve kanıksamaya çalışmaktadır. Her birimize bu iklimi dayatıyorlar. Ne kölece koşullarda çalışmayı ne de yoksullukla terbiye edip gerici tarikata iten sistemi kabul edeceğiz. Parasız eğitimi savunacağız ve hesap soracağız. O çocuklar tarikatın yurdunda kalmak zorunda kaldılar yoksulluktan. Bu ülkede birilerimiz kazanıyoruz birileri de kazanılanların üstüne sefa sürüyor. Biz HDK olarak bundan sonra da bu sürecin takipçisi olacağız” dedi.

‘HDK olarak direneceğiz’

15 Temmuz askeri darbe girişiminin bir milat olduğunu kaydeden Koçyiğit, tutuklu bulunan Kürt siyasetçileri hatırlatarak, halkın iradesine düşman olan bir siyasi yapı ile karşı karşıya olduklarını belirtti. Koçyiğit, “Ahmet Türk’ün cezaevine konulması, Gülten Kışanak’a 300 yıl ceza istemek Kürt sorununu çözmeye yetmedi şimdiye kadar. Eşit özgür bir ülke kurmak için adım atacaksanız. Kürdü ile barışan bir ülke bir demokrasi ve barış beşiği olan bir ülke olabilirsiniz. Türkiye bunu görmeyen bir durumda” ifadelerini kullandı. “Ülkede ilan edilen OHAL ve KHK’lerin ülke demokrasisinde Demokles’in kılıcı gibi sallanmasına itiraz ediyoruz” diyen Koçyiğit, AKP ve MHP’nin Türk tipi başkanlık üzerinde uzlaştığına dikkat çekerek, “Şu anda uyguladıkları yasa dışıdır. Yarın öbür gün seçim olduğunda bütün bunların hesabı halklar tarafından hem sandıkta ve sokakta sorulacaktır. Onların da korktuğu da budur. Bu şer ittifakına karşı HDK olarak direneceğimizi, karşı tutum takınacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz” şeklinde konuştu.

‘Kürt sorununu bitirebildiniz peki?’

Kandil ve Şengal’e dönük olası kara operasyonlarına ilişkin konuşan Koçyiğit, devletin bu yöntemlerle Kürt sorununda çözüm üretemediğini belirterek, “Kürt sorununu bitirebildiniz peki? Neden bu şiddet politikasında ısrar yürütüyorlar? Bu kış Kandil’e, Sincar dağlarına olasıdır belki kimyasal silahların da kullanacağı bir kara operasyonu gündeme gelebilir” dedi.

Yüksekdağ’dan mesaj

Yapılan konuşmaların ardından HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ’ın avukatı aracılığı toplantıya gönderdiği mesajı okundu.

Yüksekdağ’ın mesajı ise şöyle:

“OHAL’e karşı başlatılan kampanyanın büyütülmesi çok önemli. Bu konuda yapılacak çalışmalar dikta rejimini sarsacaktır. Asla geri adım atmadık, yine atmayacağız. HDK Genel Meclisi’ni selamlıyorum ve yeni dönemde başarılar diliyorum.”

Toplantı basına açık olan bölümün ardından kapalı olarak devam ediyor.

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER