Ahmet Türk: Sağlıktan değil yaşadığımız hukuksuzluktan şikayetçiyim

Mêrdîn Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, ile görüşen Avukatı Zeynep Ceren Boztoprak, Kürt Siyasetçinin gündemi benim sağlığım ile meşkul edilmesini doğru bulmadığını söylediğini dile getirdi. Türk, yaşadığı sağlık sorunlardan değil yaşadıkları hukuksuzluktan şikayetçi olduğunu söyledi

Barışın en önemli isimleri arasında yer alan Mêrdîn Büyükşehir Beledeye Eşbaşkanı Ahmet Türk’ü tutuklu bulunduğu Silivri F Tipi Cezaevi’nde ziyaret eden avukatı Zeynep Ceren Boztoprak, Kürt Siyasetçi’nin sağlık durumuna ilişkin bilgi verdi. Türk’ün kalbinde pil olduğunu hatırlatan Boztoprak, Türk’ün en son cezaevi revirine çıktığını ve revirdeki muayene sonucu gözünde katarakt oluştuğunu öğrendiğini kaydetti. Türk ile görüşme yaptıkları esnada katarakttan kaynaklı gözlerinden yaş geldiğini ifade eden Boztoprak, “Gözünden ameliyat olması lazım ama kendisi güvenlik dolayısıyla sıcak bakmıyor buna. Normal koşular da onun düzenli bir şekilde kardiyoloji doktoru tarafından muayene edilmesi, kontrollerin yapılması gerekiyor. Fakat cezaevi koşullarında bu çok mümkün olmuyor” dedi.

Kelepçeli dayatmaya derhal son verilsin

Kelepçeli muayene dayatmasının devam ettiğini dile getiren Boztoprak, “Bu dayatmadan kaynaklı zaten o koşullarda hastaneye gitmek sorun teşkil ediyor. Kalbinde pil olduğu için X-Ray cihazından geçerken bu X-Ray cihazı kalbine zarar veriyor. Hastaneye gitmesi için de birkaç defa bu cihazdan geçmesi gerekiyor. Bu da sorun teşkil ediyor”dedi. Koşulların derhal düzeltilmesi gerektiğini dile getiren Türk, bu koşullarda Türk’ün tedavisinin yapılamadığının altını çizdi. Kalp pilinin kontrolü için kalp damar cerrahisine götürülüp kalp pili kontrol edildiğini dile getiren Boztoprak, bunun dışında herhangi bir kardiyolog tedavisi yapılmadığını belirtti.

Türk’ün yaşam hakkı ihlal ediliyor

Kürt Siyasetçinin son olarak cezaevi revrine götürüldüğünü kaydeden Boztoprak, “Orada kan ve idrar tahlili yapmışlar. Onun sonuçları henüz bize ulaşmadı. Savcılık kendi inisiyatifi ile Ahmet Türk’ün durumuna ilişkin bir heyet raporu hazırlanması istendi. Bu heyet raporu henüz hazırlanmadı” dedi. Türk tutuklandıktan sonra tutukluluğuna itiraz ettikleri zaman tedavi olduğu hastane doktorundan çok teferruatlı bir rapor aldıklarını hatırlatan Boztoprak, “Bu rapor dikkate alınmadı ve tahliye edilmedi. Savcılık tarafından hazırlanan heyet raporunun bu koşullarda cezaevinde kalamaz. Bu koşullarda çıkmasını bekliyoruz. Böyle bir ümidimiz var. Zaten durumu ortada. Rapor ne derse desin Ahmet Türk’ün bu koşullarda, sağlık sorunlarıyla cezaevinde hem de iki kişilik oda da tutulması bir yaşam hakkı ihlalidir” diye kaydetti.

Türk tahliye edilmeli

Yaklaşık olarak Türk’ün 2 aydır cezaevinde olduğunu ve sağlık koşullarından kaynaklı endişelendiklerini ifade eden Boztoprak, her geçen gün yeni sağlık sorunlarının ortaya çıktığını ve bu nedenle tahliye edilmesi gerektiğini söyledi. Heyet raporu beklediklerini dile getiren Boztoprak, “Heyet raporu olumlu çıkarsa zaten tahliye edilecek. Bir olumsuzluk söz konusu olursa da Adli Tıp Kurumu’na, Anayasa Mahkemesi’ne, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne biz başvurularımızı yapacağız” dedi.

‘Hastanede muayene olmuş izlenimi yaratılıyor’

Adalet Bakanlığı’nın Türk için yaptığı açıklamalara ilişkin de değerlendirmede bulunan Boztoprak, bu açıklamaların yapılmasını önemsediklerini kaydetti. Adalet Bakanlığın peş peşe açıklama yapmasının “Türk’ün tahliye edilmesinin gerektiğini bize gösteriyor” diye konuşan Boztoprak, “Adalet Bakanı’nın açıklamalarında kısmen doğru yerler var ama genel olarak doğruyu yansıttığını söyleyemeyiz” dedi. Adalet Bakanlığı’nın açıklamasının genel durumu yansıtmadığını ve kelepçe dayatmasından bahsetmediğini dile getiren Boztoprak, kelepçe dayatmasını hak ihliali olduğunu vurguladı. Revirde pratisyen hekimle görüşmüş tahlil yaptırdığını dile getiren Boztoprak, “bu gerçeği göz ardı ederek sanki sürekli tam teşekküllü hastanelerde muayene edilmiş gibi izlenim veriyor. Halbuki öyle değil bütün tahlilleri cezaevi revirin de yapıldı” dedi. Boztoprak, “Son olarak da salı günü yapılan tahliller sonucunda bir heyet raporu hazırlanacağı bildirildi. Açıklamada hastane sevki yapılacak ondan sonra heyet raporu tamamlanacak dedi adalet bakanlığı” şeklinde konuştu.

Türk hastaneye sevki yapılsın

Ahmet Türk’ün kelepçe dayatması yapılmadan kardiyoloji doktorunun da olduğu bir hastaneye sevkinin yapılmasını istediklerini söyleyen Boztoprak, bu sevk sonrasında da heyet raporunun cezaevinde kalamayacağı yönde bir görüş bildirmesini umut ettiklerini kaydetti.

‘Gündemi benim sağlığımla meşkul etmeyi doğru bulmuyorum’

Ahmet Türk’ün sağlık durumuna ilişkin her görüşmede söylediği sözlerine de değinen Boztoprak, şöyle devam etti: “Şunu söylüyor: ‘Benim sağlık durumum bu kadar öne çıkarılmasına gerek yok. Bunlar gündemleşmemesi gereken şeyler. Neden burada tutulduğumuzu biliyoruz. Gündemi benim hastalığım ve hastaneye gidemeyişimle meşgul etmeyi de doğru bulmuyorum. Lütfen bunu öne çıkarmayın. Haksız tutuklama var. Tecrit işkencedir. Tecridi gündeme getirin. Hastalıklardan çok yaşadığımız hukuksuzluktan şikayetçiyim.’”

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER