Ezaz’ı Türkleştirme saldırıları

Bir süre önce Kilis Valiliği’ne atanan İsmail Çataklı, Ezaz’daki patlamadan sonra bölgede incelemelerde bulundu. Çataklı, Ezaz’da iken Türkiye’ye bağlı silahlı gruplar, ‘askeri güçlerin kentten çıkarılması’ kararı aldı. Türkiye ise kent için 2 bin 500 Türkmen polis gücü arıyor

Ezaz’da haftasonu gerçekleşen ve 60 kişinin yaşamını yitirdiği patlamadan 4 gün sonra Kilis Valiliği’ne bir süre önce atanan Mülkiye Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Mülkiye Başmüfettişi İsmail Çataklı, Suriye topraklarında göründü. Patlama yerini ve hastanelerdeki yaralıları ziyaret eden Çataklı, daha sonra Ezaz’dan Cerablûs’a kadarki alanı dolaştı.

Yeni bir Hatay girişimi

Gittiği yerlerde bulunan ordu güçleri ile bir kısmı dışarıdan getirilen halkla toplantılar yapan Çataklı, toplantılarda daha çok Osmanlı devletinin alandaki hakimiyeti üzerine konuşmalar yaptı ve bölgenin Hatay gibi Türkiye’ye bağlanmasını ima eden vurgularda bulundu. Ayrıca Çataklı’nın Ezaz’da olduğu saatlerde bomba uzman ekipleri denilen bir ekip de helikopter ile Ezaz’a geçerek patlama yerinden örnekler alıp Kilis’e geri döndü.

Çetelerden karar

Çataklı’nın bu ziyareti sırasında Türkiye’ye bağlılığıyla bilinen Ehrar Şam, Sultan Murad, Feyleq El Şam ve diğer bazı gruplar, “Askeri güçlerin Ezaz’dan çıkarılması” yönünde bir karar aldı. Ezaz’ın korunması ise oluşturulacak 2500 kişilik sözde polis gücü ile sağlanacak.

Burada sözü edilen 2 bin 500 kişilik polis gücü Türkiye’nin ilan ile aradığı ve daha önce özel sınır güvenliği adı verdiği güç olduğu tahmin ediliyor.

Polis gücü oluşturuluyor

Türkmenlerden oluşacak bu polis gücü için geçtiğimiz günlerde Türkmen köylerine sesli bir mesaj gönderilmiş ve bu güce katılmaları istenmişti. 18 yaşından 80 yaşına kadar herkesin başvuru yapabileceğinin belirtildiği sesli mesajda bu kişilerin maaşlı olacağı belirtilmişti. Halep’teki grupların satılmasından sonra bu yolla, Ezaz’da kalıcılaşmanın yolu aranıyor. Kilis Valisinin gezisi ile uygulamaya konulan bu plan önümüzdeki günlerde daha farklı biçimlerde uygulanmaya başlayacak gibi görünüyor.

Seyit Evran / Anf

EN SON EKLENENLER