2016 en sıcak yıl rekorunu kırdı

Resmi sıcaklık verilerinin kaydedilmeye başlandığı 1880’den bu yana en sıcak yıl 2016 oldu. Üst üste zirveler, toplantılar yapılıyor, anlaşmalar imzalanıyor ama sonuç değişmiyor

2016 yılının, bir önceki yılda kaydedilen sıcaklık verilerinin de üstüne çıkarak dünyanın en sıcak yılı rekorunu kırdığı söylendi. ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve İngiliz meteoroloji kurumu Met Office’in açıkladığı verilere göre, sıcaklıklar 2015’te kaydedilen değerden yaklaşık 0.07 derece fazla ölçüldü. İngiltere Meteoroloji Dairesi’nin verilerindeki artış yanılma payı dahilinde olsa da NASA yetkilileri, 2016’nın sıcaklık rekoru kırılan üst üste üçüncü sene olduğunu belirtti.

Şaşırtıcı olmadı

Bilim insanları, bu artışta El Nino hava olayının etkili olduğunu söylese de asıl etken, insan eliyle yapılan karbondioksit salımı. Bu açıdan, gözlemciler için bu son veriler çok da şaşırtıcı olmadı. Bilim insanları, 2016 yılının Mayıs ayında bu yılın sıcaklık rekorunu kırabileceğini öngörmüştü.

BBC’ye konuşan NASA yetkilisi Gavin Schmidt, 2016’nın bir önceki yılı “yaklaşık 0.1-0.12 dereceyle geçtiğini” söyledi. Schmidt, “Bu oran kulağa çok da yüksek gelmiyor ama yıldan yıla kaydedilen sapmalara bakıldığında, aslında bu oldukça büyük bir değişim” dedi ve şöyle devam etti: “Bu gördüğümüz açıkça bir rekor ve El Nino olaylarının büyük oranlarda sıcaklık ürettiği tropikal Pasifik bölgesindeki değişimlerin sonucu. Ama sıcaklık artışındaki uzun vadeli eğilimlerin sera gazı salımlarından kaynaklandığını da gördük.”

Araştırmacılar, bunun azımsanmayacak bir değişim olduğunu ancak bütün hikayenin bundan ibaret olmadığını söylüyor. Farklı kaynakların verilerine dayanan Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) raporuna göre ısınma nedeniyle aynı yıl, Kuzey Kutbu ve Antarktika’da deniz buzları rekor düzeye geriledi. WMO yetkilisi Peter Taalas, “Kuzey Kutbu’nda sıcaklık, küresel ortalamaya oranla 2 kat hızlı yükseliyor. Deniz buzlarının düzenli olarak azalması, dünyanın diğer bölgelerindeki iklimi, havayı ve okyanus dolaşımını da etkiliyor” dedi.

LONDRA

EN SON EKLENENLER