Dîlok’ta tiyatro da yasak

Dîlok’un (Antep) Beybahçe Mahallesinde 20 Ağustos 2016 tarihinde DAİŞ tarafından bir düğüne yönelik gerçekleştirilen ve 56 kişinin yaşamını yitirdiği, 90’nın üzerinde kişinin ise yaralandığı bombalı saldırıdan sonra İçişleri Bakanlığı kararıyla mahalle düğün ve kına gecelerinin yanı sıra sokak etkinlikleri de yasaklanmıştı. 2 yıl önce kentteki tiyatro merkezlerinin kapatılması ile Antep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Gökkuşağı Sanat ve Kültür Merkezi, İçişleri Bakanlığının kararı nedeniyle sokak gösterilerini gerçekleştiremiyor.

Kültürlerin korunması lazım

Kültür merkezinin oyuncusu ve senaryo yazarı Ufuk Gültepe, tiyatro ile bir araya geldiklerini, ancak arkadaşlıkla yollarına devam ettiklerini belirtti. Oyunculardan Hakan İnan da, haftada bir doğaçlama ile halkın karşısına çıktıklarını ve doğallığa önem verdiklerini dile getirdi. Dîlok’ta kadın tiyatro oyuncusu olmanın zor olduğunu söyleyen Kübra Gümüş ise, “Başlangıçta aileniz ve çevreniz engel oluyor. Tiyatronun toplumun ahlakı ve inancı olduğunu kötü bir şey olmadığını anlatıyoruz” dedi.

İlahiyat Fakültesi’ni bırakıp tiyatro yönetmeni olan Yüşa Parez de, tiyatronun dünyanın en güzel işi olduğunu ifade ederek, “Kent tiyatrosu kapanınca Gökkuşağı’nı açtık. Kültürlerin asimile edilememesi için hepsinin korunması lazım. Farklı düşünce ve kültürler bizi renkli ve zengin kılıyor” dedi. Renkli sanatlarından kaynaklı sorunlar yaşadıklarının altını çizen Parez, “Büyükşehir bize sanat siparişi veriyor. Sanat siparişlerle yapılan bir şey değildir. Sanatçılar üretir, sevip sevmemek elinizdedir. Bu siparişler bizde ciddi sıkıntılar yaratıyor. Biz yardım, destek istemiyoruz ancak düşüncelerimizi özgür bıraksınlar. Müdahale etmesinler. Bu yıl ‘güvenlik’ gerekçesi ile sokaklarda sanat yapmamıza izin vermiyorlar” şeklinde konuştu.

Beritan İrlan / Dîlok

EN SON EKLENENLER