Askerler Efrîn’in zeytin ağaçlarını kesiyor

Efrîn Kantonu’nun birçok bölgesinde sınırı geçerek toprak işgalinde bulunan Türk askerleri, duvar örerek köylülere ait onlarca yıllık zeytin ağaçlarını kökünden kesti. Efrînli köylüler, AKP hükümetinin kendilerine yönelik sürdürdüğü düşmanlığa son vermesini istedi.

Rojava Devrimi’ni hazmedemeyen Türkiye, 2014 yılının bahar aylarından bu yana Efrîn Kantonu’nun Cindirês, Şiyê, Raco, Bilbilê ve Şera ilçelerinde toprak işgali ve doğa kıyımına başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Bakûrê Kürdistan-Rojava sınırına utanç duvarı örerek, bir yandan sınırda ölümlere yol açarken diğer yandan da köylülerin gözü önünde Efrîn’in meşhur zeytin ağaçlarını kesiyor.

Zeytin ağaçlarını kesiyorlar

İşgal ettikleri Şiyê ilçesindeki Merwaniyê Köyü’nden Çiqla Köyü’ne, Cindirês ilçesinde de Mele Xelîl Köyü’nden Hemam Köyü’ne kadar olan sınır hattı boyunca duvar örmek için Rojava topraklarına girerek sınır ihlali yapan TSK, sınırda insanları katletmekle yetinmeyip işgal ettiği her yerde doğa katliamı yaptı. Raco ve Şera ilçesinde de sınır hattında ördüğü işgal duvarıyla köylülere ait çok sayıda zeytin ve nar ağacını katletti.

Sınırda ölüm kol geziyor

İşgal ve katliamlarla yetinilmediği gibi, Efrîn Kantonu-Bakûrê Kürdistan sınırına da askeri sevkiyatını arttırdı. Askerler, sınır hattı boyunca tarlalarına gitmek isteyen köylülere de sürekli ateş açarak ölümlere sebebiyet veriyor. Köylüler, askerlerin sınır işgaline öfke duyuyor.

Gözlerinin önünde kestiler

Cefer Hacî isimli Efrînli yurttaş, Türk askerlerinin yaptıklmarına “Tarlamıza hasada giderken Türk askerleri bize ateş açtı. Uluslararası devletler AKP hükümetinin saldırıları karşısında sessiz kalıyor” diyerek tepkisini gösterdi. Topraklarının işgal edildiğini söyleyen Xesan Mihemed ise “Türk devleti topraklarımızı işgal ediyor, sivilleri hedef alıyor ve katlediyor. Uluslararası toplum, bir an önce Türk devletine müdahale etmeli” dedi. Askerlerin evlerini yıktığını dile getiren Xeyriye Hikmet de, “Evimizi yıktılar, zeytin ağaçlarımızı kestiler. Onlar nasıl bizim içimizi yaktıysa onların da için yansın” diye kaydetti. Fatma Mihemed ise Türk askerlerinin gözlerinin önünde ağaçları kestiğini dile getirerek tepki gösterdi.

Cefer Cefo / Efrîn – Anha

EN SON EKLENENLER