Trump’ın gözüne girmeye çalışıyor

Türkiye-İran arasında yaşanan gerilimin zamanlanmasına dikkat çeken uluslararası ilişkiler uzmanı Doç. Dr. Hakan Güneş, “Türkiye, Rakka operasyonuna dahil olmak için Trump’ın gözüne girmek istiyor. Bunun için İran’la söz düellosuna giriyor. Türkiye’nin makası fazlaca açabilecek bir seçeneği yoktur” dedi.

5_hakandihaber’e konuşan İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Güneş, ABD-İran geriliminden sonra Türkiye-İran geriliminin yaşandığına dikkat çekti. Güneş, “Trump İran’a karşı sert bir söz söyledi. Şimdi Türkiye yönetimi de Trump’ın gözüne girmeye çalışıyor. Türkiye Trump’ın dikkatini çekmek için İran ile söz düellosu yapıyor… Türkiye zor bir makasın içerisinde. Ankara yönetiminin herhangi bir tarafla makası fazlaca açabilecek bir seçeneği yoktur, kalmamıştır… Rakka operasyonu yeni bir safhaya doğru gidiyor. İbrahim Kalın bir açıklama yaptı. Diyor ki ‘Trump yönetiminin yeni bir DAİŞ stratejisi kurmaya çalıştığını gördük. Biz de buna teklif veriyoruz.’ Yani yeni bir operasyon için yeni bir planlama yapıyor. Aslında İran’ı bunun içinde okumak daha iyi olur. Çünkü Trump İran’a karşı sert bir söz söyledi. Şimdi Türkiye yönetimi de Trump’ın gözüne girmeye çalışıyor. ‘Ben sahada desteklediğim ÖSO kuvvetleri ve kendi silahlarımın desteğiyle Rakka’ya yani Suriye’deki DAİŞ’i bitirecek operasyonu ben Türkiye Cumhuriyeti olarak yapacağım, ben buna hazırım, bu teklifi kabul etmeni istiyorum’ diyor. Trump’ın yanıtını göreceğiz” şeklinde değerlendirdi.

ABD ve Rusya faktörü

Güneş, ambargodan çıkmış İran’ın da zor durumda olduğunu ifade etti. “İran açısından baktığımızda çok sıkışmış bir ülke. Dış politika açısından çaresiz bir ülke” diyen Güneş, şunları söyledi: “Gerginliğin mevcut aşamadan çok ileri gitmesi mümkün değil. Çünkü bu denklemin ana kurucusu ABD ve Rusya’dır. Türkiye ve İran çok önemli bölgesel aktörlerdir; ama bu ikisinin bölgesel düzenlemeler konusundaki temel sözlerinde bir değişiklik olmadığı sürece ABD ve Rusya’nın aksine, İran ve Türkiye’nin çok esaslı bir manevra yapma şansları yoktur. Bu krizin fazlaca büyümeyeceği kanaatindeyim.”

ANKARA

EN SON EKLENENLER