Koçgiri Kültür Derneği’nde ‘Koçgiri Katliamı’ paneli-VİDEO

1921 seneninde Sivas’ın Koçgiri bölgesinde yaşanan ve binlerce Kürt Alevinin katledilmesine, binlercesinin dağlarda sefalet içinde ölümle pençeleşmesine sebep olan Kocgiri kırımının yıldönümü hasebiyle Koçgiri Kültür Derneği’nde tertip edecek oturuma katılım çağrısı yapıldı.

1921 seneninde Koçgiri bölgesindeki Zara, İmranlı, Divriği, Hafik, Kuruçay, Kangal, Refahiye ve Sarız’da yaşanan ve on binlerce Kürt Alevinin katledilmesine, binlercesinin dağlarda sefalet içinde ölümle pençeleşmesine sebep olan Kocgiri kırımının bu aralar yıldönümü.

Cumhuriyet tarihinin başlarına eşit gelen Koçgiri kırımı bu arada Kocgiri bölgesinde yaşayan Alevilerin topraklarını terk edip gitmelerinin de startı oldu. Kendisinden sonraki kırımların, sürgün ve göçertmelerin de habercisi olan Koçgiri kırımını kırımı yapan anlayış unutturmaya çalışsa da Koçgiri halkı unutmuyor.

İstanbul’da yaşayan Koçgiri’liler 11 marta Koçgiri Kültür Derneği’nde Koçgiri Kırımı ve neticeleri konulu oturumda bir araya gelecek gelecek. Pir Haber Ajansı’na kısa bir değerlendirme yapan Koçgiri Kültür Derneği Başkanı Rıza Kahraman katılım çağrısında bulunarak “Bu kırıma ait şayet biz burada küçücük bir ışık yaratırsak diğer kırımlar peşi sıra açığa çıkar diye düşünüyoruz. Bu inkara dayalı politikanın altında ezilmeyelim. Biz Koçgiri Kültür Derneği olarak yanan ateşe küçücük su taşımaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“BU BİR ALEVİ, KÜRT, TABİAT KADIN KIRIMIDIR”

Kahraman “Koçgiri ve Koçgiri yoldaşlarını çağrı ediyorum. Emretsinler gelsinler. Dilek Kızıldağ hocamızın yazdığı bir kitap var devlet arşivleriyle, devlet vesikalarıyla. Devlet kendisi Koçgiri’de tecavüzü nasıl gerçekleştirmiş, talanı nasıl gerçekleştirmiş, kırımı nasıl gerçekleştirmiş? Bunu dokümanlarıyla arkadaşımız kitaplaştırdı. Dolayısıyla Koçgiri kırımı hem bir Alevi kırımıdır, hem bir Kürt kırımıdır, hem bir tabiat kırımıdır, hem de bir kadın kırımıdır”değerlendirmesinde bulundu.

“Bu kırıma ilişkin eğer biz burada küçücük bir ışık yaratırsak diğer kırımlar peşi sıra açığa çıkar diye düşünüyoruz. Bu inkara dayalı politikanın altında ezilmeyelim. Biz Koçgiri Kültür Derneği olarak yanan ateşe küçücük su taşımaya çalışıyoruz. Bu Türkiye’deki ateşi söndürmeye, eşitlik ve özgürlük yaratmaya, demokratik hakları istemeye, beraber yaşamaya çalışıyoruz. Biz bu toprakların sahipleriyiz. Bu ülkenin öz evlatlarıyız. Dolayısıyla özgürce, eşitçe ve kardeşçe insan gibi yaşamak istiyoruz.

Haberin Videosu

 

 

EN SON EKLENENLER