İstanbul Kürt Enstitüsü Kürt Dil Bayramını kutladı

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı çerçevesinde KHK ile kapatılan İstanbul Kürt Enstitüsü çalışanları, İstanbul Tabip Odası’nda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan İstanbul Kürt Enstitüsü Eşbaşkanı Sami Tan, Kürtlerin Ortadoğu’daki demokratik değişimlerin öncüsü olduğunu belirterek, ulusa bir irade ile Kürtlerin birlik olması gerektiğini söyledi.

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan İstanbul Kürt Enstitüsü çalışanları İstanbul Tabip Odası’nda etkinlik düzenledi. Etkinliğe kapatılan İstanbul Kürt Enstitüsü Eşbaşkanları Sami Tan ve Özlem Kurt, enstitünün kurucularından İbrahim Gürbüz, enstitünün kurucularından FeqîHuseyînSağnıç, Yaşar Kaya, Abdurrahman Dürre ve Süleyman İnanoğlu’nun ailelerinin yanı sıra çok sayıda Kürt öğretmen, yazar, şair katıldı. Yapılan saygı duruşuyla başlayan etkinlik, Kürtçe kursunda başarılı olan öğrencilere belgelerinin verilmesiyle devam etti.

‘ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ’

Etkinlikte konuşan kapatılan İstanbul Kürt Enstitüsü Eşbaşkanı Sami Tan, İstanbul Kürt Enstitüsü 18 Nisan 1992’de birkaç Kürt aydının öncülüğünde kurulduğunu hatırlatarak, “Maalesef 2016 yılının sonunda Türk Devleti’nin kararıyla kapatıldı. Kurumun kapısına kilidin vurulması çalışmaların yapılmayacağı ve bizim oturacağımız anlamına gelmez. Biz Kürt Enstitüsü çalışanları olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

‘KÜRTLER BİRLİK OLMALI’

Türkiye’nin gidişatının kötüye gittiğini belirten Tan, artık ne dünyanın eski dünya ne de Kürtlerin eski Kürtler olduğunu söyledi. Ortadoğu’da Kürt ’süz hiçbir gelişmenin var olamayacağınadikkat çeken Tan, Kürtlerin Ortadoğu’da demokratik değişimlerin öncüsü olduğunu kaydetti. Kürtlerin birlik olması gerektiğini aktaran Tan, ulusal bir iradenin ortaya çıkartılması ve diplomatik hamlelerin de bu temelde sağlanılması gerektiğini söyledi. Kürtlerin statü sahibi olmadığı sürece bir 100 yıl daha direnemeyeceğinin altını çizen Tan, “Bizim mücadelemiz var olma mücadelesidir. Biz ailesel çıkarlar için değil Kürt halkının çıkarları için çalışılmalıyız. Bu yüzden siyasi ve sivil kurumlar birlik olmalı” diye konuştu.

İstanbul Kürt Enstitüsü’nün tarihini anlatan “Şûr û Qelem” isimli belgeselin gösteriminden sonra etkinlik sona erdi.

EN SON EKLENENLER