Günay: Birliktelikleri heba etmeden hareket etmeliyiz

“Hayır” cephesini değerlendiren Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Nuri Günay, “Hükümet ciddi bir meşruluk sorunu yaşıyor. Barış da bizde, kardeşlik de bizde, adalet de bizde bu ülkeyi birlikte tutacak harç da biz de. Birliktelikleri heba etmeden hareket etmeliyiz” dedi.

Türkiye’de 16 Nisan’da yapılan ve “şaibeli” olduğu gerekçesiyle hala tartışılan referandumun meşru olmadığını söyleyen Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Nuri Günay, sonuçların manipüle edildiğini söyledi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından darbeye giden süreçte hiçbir sorumluluğu üzerine almayan iktidarın, OHAL ilan ederek Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) yayınladığını, bu yolla 100 binlerin işsiz kaldığını ve toplumsal muhalefetin baskılandığına dikkat çeken Günay, “Yüz binlerce insan işlerinden edildi, televizyonlar, gazeteler kapatıldı, milletvekilleri, partilerin eş başkanları tutuklandı. Bugün anlıyoruz ki bu yapılanlar referandum sürecinde iktidar tarafından yürütülmüş bir temizlik hareketiydi” dedi.

‘EVET’İN ÇIKMADIĞINI ONLAR DA BİLİYOR’

Bir demokratik kitle örgütünün yöneticisi olarak değil sade bir vatandaş olarak da “Evet”in çıktığına kesinlikle inanmadığını ifade eden Günay, “Bu seçimler Türkiye tarihinde en manipülatif, en hileli seçimler olarak tarihe geçmiş oldu. Seçim gecesi sandıkların başında bulunan ‘Hayır’ cephesinin oraları terk etmesi için her şey düzenlenmişti. Ortada çok büyük bir hilenin ve manipülasyonun olduğunu görüyoruz. Önceki seçimlerde de moralsizlik, hile sıkça gördüğümüz şeylerdi; ama burada çok büyük bir manipülasyon olduğunu söyleyebiliriz. Bu referandumdan ‘Evet’in çıkmadığını biz de onlar da çok iyi biliyoruz” dedi.

‘CHP’NİN TAVRI HATALIYDI’

16 Nisan sonrası CHP’nin aldığı tutumun da belirleyici olduğunu aktaran Günay, “Örneğin CHP’nin insanların sokağa dökülmelerini sosyal çatışma olarak değerlendirmesi tavrı çok hatalıydı. Bu da bir yerden sonra ‘Hayır’ mitinglerinde zayıflamaya yol açtı. Halbuki ‘Hayır’ için sokağa dökülen insanların hiçbiri çatışmadan yana değildi. Talepleri de ‘Evet’in kazandığı yönündeki gayrimeşru sonucun değiştirilmesiydi. Dolayısıyla yüzde 49’luk gibi bir oy oranına sahip ‘Hayır’ kitlesinin bunu sokaktan savunması çok haklı bir hareketti” dedi. Hiçbir manipülasyon olmasa bile önerilen sistemin yüzde 51 gibi bir oy oranı ile hayata geçirilemeyeceği fikrini savunan Günay, çıkan sonuca her platformda karşı çıkılması gerektiğini kaydetti.

‘BARIŞ DA KARDEŞLİK DE BİZDE’

Halkevleri olarak yol haritalarına ilişkin de bilgi veren Günay, 16 Nisan sonrası toplumsal muhalefeti örgütlemeye çalıştıklarını bütün propaganda araçlarını kullanarak mücadele etmeye devam edeceklerinin altını çizdi. Günay, “Oluşturduğumuz toplumsal mutabakatları, birliktelikleri heba etmeden hareket etmeliyiz. Hükümet kitlesi dışında çok büyük bir kesim tek adam yönetimi karşısında pozisyon aldı. Oldukça geniş bir yelpazeden oluşan ‘Hayır’ cephesini tek bir alanda toplayan harcın ise sol hareket ve sosyalistler olduğunu düşünüyorum” dedi. Yaşanan süreçte toplumsal muhalefet zemininin genişlediğini anlatan Günay, “Gelinen noktada hükümet ciddi bir meşruluk sorunu yaşıyor. Kürt meselesini, Ortadoğu meselesini, devletin kendi iç hesaplaşmalarını düşündüğümüzde bu sürecin kazananı kimdir? Halkların demokrasiye, adalete, eşitliğe olan özlemini görelim. Barış da bizde, kardeşlik de bizde, adalet de bizde bu ülkeyi birlikte tutacak harç da biz de. Şu anda morali bozuk bir kesim olsa da kendi haklılığına kendi meşruluğuna inanan müthiş bir kitle var” şeklinde konuştu.

EN SON EKLENENLER