8 Mart davasında yine karar çıkmadı

İzmir’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte “Örgüt propagandası” yapıldığı suçlamasıyla açılan dava bu kez mahkeme heyetinin değişmesi nedeniyle ertelendi.

İzmir’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte
Eğitim Sen eski Kadın Sekreteri Ayşegül Kocaaslan’ın yaptığı konuşma ile Özlem Gündüz’ün taşıdığı dövizin gerekçe gösterilerek açılan davanın 7nci duruşması görüldü. “Örgüt propagandası” suçlamasıyla İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülün duruşmada, Kocaaslan ve avukatları hazır bulunurken, kadın örgütleri temsilcileri de izleyici olarak katıldı.

Yapılan kimlik tespitinin ardından duruşmada, ilk olarak avukatlar yazılı savunmalarını sundu.

‘ETKİNLİKTE BARIŞ İÇİNDE YAŞAM TALEP EDİLDİ’

Avukatlar savunmalarında, davaya konu tarihte ülkede uzun sürelerde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini ve bu yasaklar sırasında birçok kadın, çocuk ve sivilin yaşamını yitirdiğini belirtti. Böyle bir ortamda sendikaların, sivil toplum örgütlerinin ve siyasi partilerin 8 Mart dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, savaş hukukuna dahi uymayan uygulamaları ve işkenceleri eleştirilmesinden daha doğal bir şey olamayacağını ifade eden avukatlar, insan özellikleri taşıyan kimsenin işkenceyi kabul etmeyeceğini vurguladı.

Savunmada, “İnsan özellikleri taşıyan hiçbir kişi cesetlere işkence edilmesini, Hitler Almanyası gaz odaları benzeri işkenceleri ya da Hazreti Hüseyin’in susuzluktan öldürülmesi, Hazreti İsa’nın çarmıha gerilmesi gibi uygulamaları kabullenemez ve buna karşı söz söyleme ihtiyacındadır. Çünkü insanlık her kim tarafından ve hangi amaçla yapılırsa yapılsın işkenceye karşı tutum almayı gerektirir. Yapılan basın açıklamasının ana temasını da bu türden uygulamaların eleştirilmesi ve barış içinde yaşamın kurulması talebi oluşturur” denildi.

Ayrıca Antalya Bölge Adliye Mahkemesi’nde daha önce benzer davalarda emsal teşkil eden beraat kararlarını da mahkemeye sunan avukatlar, müvekkillerinin beraatlarını istedi.

YİNE KARAR ÇIKMADI

Bir önceki duruşmada iddia makamının mütalaasını vermesi nedeniyle bu duruşmada savunmaların ardından karar verilmesi beklenirken, mahkeme başkanın değişmesi ve dosyaya hakim olmaması nedeniyle duruşma 26 Ekim’e ertelendi.

EN SON EKLENENLER