‘150 Türkmen aileyi Cerablus’a taşıdım’

Kürtleri Kuzey Suriye’de demografik yapıyı değiştirmekle suçlayan Türkiye, ÖSO grupları ile girdiği Cerablus’a çeşitli ülkelerden Türkmen taşıyor. Bir nakliyeci, “150 aileyi Cerablus’a taşıdım” bilgisini verirken, aynı zamanda bu ailelere ayda 300 ile 400 dolar arasında maaş verildiğini kaydetti.

Kürtleri Kuzey Suriye’de demografik yapıyı değiştirmekle suçlayan Türkiye, himayesindeki ÖSO ile işgal ettiği Cerablus’a Doğu Türkistan, Türkmenistan ve Türki Cumhuriyetlerden aileler getirerek yerleştiriliyor. Demografik yapıyı dönüştürmeye yönelik getirilen Türkmenlerin Karkamış Sınır kapısı üzerinden Cerablus’a geçirildiği belirtildi. Cerablus’a getirilen ailelerin tamamı çok çocuklu olması dikkat çekti.

TÜRKMENLER YERLEŞTİRİLİYOR

Sınır kapısında nakliye şirketi olan ancak ses kaydı hariç başka bilgi paylaşmayan bir yurttaş, son bir ayda dışarıdan getirilen Türkmenlerin sayısında artış olduğunu kaydetti. Kendi şirketinin de bu kişilerin eşyalarını taşıdığını ve kendi şoförleri ile onları içeriye taşıdıklarını anlatan tanık, Karkamış’a göçmüş olan Cerabluslu Arap ve Kürtlerin ise geri gidemediğini söyledi. Nakliyeci tanık, Arap ve Kürtlerden boşalan yerlere Türkmenlerin yerleştirildiğini ifade etti.

‘MALLARI DAĞITILIYOR’

Cerablus’a yerleştirilen her bir Türkmen aileye Kürt ve Arap’lara ait ev, tarla ve iş verildiğini, 300 ile 400 dolar arasında maaş bağlandığını ifade eden nakliyeci, kendisinin de bu güne kadar 150 aileyi Cerablus’a taşıdığını söyledi. Karkamış sınırına gelen ailelerin bazılarının Antep, Hatay, Mersin, Osmaniye gibi kentlerden geldiğini dile getiren nakliyeci, Osmaniye tarafından gelen Türkmenlerin daha önce Türkmenler için kurulan Mülteci kampında yaşadığını, bu kamp kapanınca kırsal kesime ve kent içine dağılan Türkmenler olduğunu belirtti.

GÖÇ İDARELERİ AKTİF ROL ÜSTLENİYOR

Bazı Türkmenlerin Geri Gönderme Merkezleri’nden geldiğini ifade eden nakliyeci, taşıdığı bir Türkmen aile ile yaşadığı diyalogu şöyle anlattı: “Karkamış sınırında bir aile ile anlaştık. Az bir eşyası vardı ve araca yükledik. Sınır kapısına geldiğimizde görevlilere bir kimlik uzattı, görevliler uzatılan kimliği görünce hiç soru sormadan aracın gerekli aramalarını yaptıktan sonra bizi içeri aldılar. Yolda bu şahısa kimliğin ne olduğunu sordum. ‘Bu kimliği Cerablus’a gitmemiz için devlet görevlileri verdi’ dedi. Bunun üzerine nerden geldiğini sordum. Doğu Türkistan bölgesinden Türkiye’ye geldiğini, uzun bir zamandır Antep’te bulunan Geri Gönderme Merkezi’nde bekletildiğini söyledi. Geri Gönderme Merkezi yetkililerinin kendisine Suriye’ye gitmek için kimlik ve para verdiğini, onlar gibi birçok Türkmen uyrukluya bunu yaptıklarını söyledi. Cerablus merkeze geldikten sonra Sait isminde biri bizi karşıladı. Aileyi ona teslim ettikten sora bende geri döndüm.”

‘SINIR KAPISI TÜRKMENLERDEN GEÇİLMİYOR’

Son zamanlarda sınır kapısının Türkmenlerden geçilmediğini sözlerine ekleyen nakliyeci, son bir ay içinde hafta sonu dahil onlarca Türkmen ailenin sınır kapısına geldiğini söyledi. Bazı Türkmenlerin İstanbul, Mersin, Ankara ve Osmaniye plakalı otobüslerle taşındığını dile getiren nakliyeci, otobüslerle getirilen Türkmenlerin ise hepsinin genç olduğunu ve sınır kapısından bekletilmeden geçirildiğini dile getirdi.

Erdoğan Alayumat/ Hacı Yusuf Topaloğlu – dihaber

EN SON EKLENENLER