Van sokaklarında atanamayan bir öğretmen

Cadde ve sokaklarda tatlı satan atanamayan Coğrafya Öğretmeni İsmail Çeşit, “Devlet kapısından bir şeyler beklemek zorunda değiliz. Kendi sokağımızda kendi alternatifimizi oluşturalım” diyor.

Van sokaklarında tatlı satan İsmail Çeşit, atanamayan binlerce öğretmenden biri. 4 yıl önce mezun olan Coğrafya Öğretmeni Çelik, yıllarca atanmayı beklemek yerine alternatif iş alanları yaratarak, geçimini sağlıyor. Bazen sokağa tezgah açıp çorap veya ayakkabı satan, bazen de özel ders veren 27 yaşındaki Çeşit, ramazanın son günlerinde kentin cadde ve sokaklarında tatlı satıyor.

ATANAMAYANLARA ÇAĞRI

Ailesinin yaptığı tatlılarla sokağın yolunu tutan Çeşit, “Devletin kapısında bir şeyler beklemek zorunda değiliz. Herkes kendi kapısında, sokağında bir iş alternatifi geliştirmeli. Devlet beni almadığı zaman çaresizim düşüncesine kapılmamalıdır. Atanamayan hocalara çağrım bizim eğitimci kimliğimiz, devletin bizi ataması ile kanıtlanmıyor” diyor.

‘BU EĞİTİM SİSTEMİYLE BİR YERE VARILMAZ’

Hükümetin eğitim politikasını hatırlatarak, eğitim sistemini, “Devlet şimdi nereye ne kadar hoca lazım bunu tahmin edebilmeli, ona göre mezun vermeli. Milyonlarca insan mezun olmuş. Sayısı neredeyse birkaç ülkenin nüfusu kadar var. Maalesef atanamıyoruz, ülke de böyle bir problem var. Eğitim sistemi sürekli değişiyor. Biz de sadece teorik bilgiler veriliyor. Bu eğitim sistemi ile kesinlikle bir yere varılmaz” sözleriyle eleştiriyor.

‘ALTERNATİFSİZ DEĞİLİZ’

Hiç kimsenin alternatifsiz olmadığını vurgulayan Çeşit, “Mesela ben tatlı işine girdim. Şuan da başka işlerle uğraşan arkadaşlarımız var. Sistem içerisinde ben varım diyen, varlığını gösteren çok insan var. Bunun gibi bir sürü örnek verebiliriz. Eğitimci olup, eğitim dışında çalışan çok örnek var” diye konuşuyor.

EN SON EKLENENLER