Xerdelanis Gölü ‘yasak’ kurbanı

Hakkari’nin Ördekli köyünde bulunan ve doğal güzelliğiyle göz kamaştıran Xerdelanis Gölü, bölgedeki yasaklar nedeniyle neredeyse hiç ziyaretçi ağırlayamıyor.

Hakkari’nin “güvenlik” gerekçesiyle boşaltılan onlarca köyünden Ördekli (Kotranis) köyünün Xerdelanis mezrasında bulunan göl, doğal güzelliğiyle göz kamaştırıyor. İsmini bulunduğu mezradan alan Xerdelanis Gölü, Nasturîler döneminden kalma onlarca kilise ve tarihi kalıntının bulunduğu bir bölgede bulunuyor. İlkbahar aylarında etrafı yeşillenen, yaz aylarında ise binbir renkte çiçekle bezenen göl, bölgedeki yasak nedeniyle neredeyse hiç ziyaretçi ağırlayamıyor. Bölgenin tanıtılması ve turizme açılmasının kent için taşıdığı anlama dikkat çeken bölge halkı, yasaklara son verilmesini istiyor.

‘KÖY BİZİM AMA GELEMİYORUZ’

Xerdelanis Gölü’nün bölgedeki en büyük göllerden olduğunu belirten boşaltılan Ördekli’den Hayrettin Karaman, çocukluğunda yaz boyunca göle girdiklerini söyledi. Gölün onlarca kuş türüne ev sahipliği yaptığını söyleyen Karaman, “Kimse Xerdelanis Gölü’nden haberdar değildir. Oysa bu göl bölgenin en büyük gölüdür ve özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında göçmen kuşların uğrak yerlerindendir. Burada binlerce kuş türüne rastlamak mümkün” dedi. Yasaklar nedeniyle artık yılda bir veya 2 kez köye gelebildiğini dile getiren Karaman, “Çocukluğumuz burada geçti. Ancak son yıllarda yasaklardan dolayı artık gelemiyoruz. Burada Xerdelanis Kilisesi, Kotranis Kilisesi, Pixînk Kilisesi, Hecack Kilisesi halen mevcuttur. Bunun yanı sıra Dahola Şûrhe, Gola Gamêş, Xirê Golê, Kahniya Xwînê, Warê Berereşi ve özellikle bölge halkı tarafından suyunun ters aktığı söylenen Coya Berevajî bölgeleri görülmeye değer yaylalardır. Bu saydığımız yerlerin her biri kendi başına doğal bir yayladır ve her biri ayrı bir turizm merkezi olabilecek potansiyele sahiptir” dedi.

‘BÖLGE CENNETEN BİR PARÇA’

Yılarca bölgede hayvancılık yapan aynı köyden besicilik ile uğraşan Vahit Ataman ise, köy boşaltılınca Hakkari merkeze taşındıklarını belirtti. Bölgedeki suyun temiz ve el değmemiş olduğunu söyleyen Ataman, şöyle devam etti: “Bölgemiz cennetin bir parçası. Xerdelanis gölünün etrafında Temmuz ayında bile mantar toplayabiliyorsunuz. Muhteşem bir coğrafya ve bu coğrafya turizme açılmalı. Bu bölgenin suyu çok saf ve temiz bir sudur. Daha önce numuneler alındı ve Ankara’da tahlil edilerek ölçüldü. Ve şişeleme için çok ideal olduğu yönünde raporlar hazırlandı. Ancak yasaklardan dolayı hiç bir yatırımcı bölgeye gelmedi. Özellikle bu göl ve etrafında bulunan diğer göletler ve doğal güzellikler hak ettiği değeri bulursa, bizler bölge insanı olarak biraz rahatlayacağız. Xerdelanis Gölü ve çevresi doğa yürüyüşleri ve dağcılık sporlarına müsait bir bölgedir. Tarihi dokusu nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin gezebileceği birçok kilise ve tarihi yer var. Bütün bunların düşünülüp yasakları kaldırılması ve bölgenin hak ettiği tanıtımına katkı sunulacak adımların atılmasını bekliyoruz.”

EN SON EKLENENLER