Tazminatlarını alamayan işçiler eylem yaptı

Mersin Şehir Hastanesi’nde çalışan taşeron işçiler daha önce çalıştıkları Mersin Toros Devlet Hastanesi’nden 6 aydır tazminat paralarını alamadıkları gerekçesi ile hastane önünde eylem gerçekleştirdi.

Kamu-Özel ortaklığıyla 2014 yılında temeli atılan 250 yatak kapasiteli Mersin Şehir Hastanesi’nde çalışan taşeron işçiler daha önce çalıştıkları Mersin Toros Devlet Hastanesi’nden 6 aydır paralarını alamadıkları gerekçesiyle Toros Hastanesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği önünde bir araya gelerek, açıklama yaptı. Buraya toplanan yaklaşık yüz işçi altı aydır mağdur edildiklerini ve her para istediklerinde işverenler tarafından “Yarın ya da öbür gün” denilerek kandırıldıklarını aktardı.

‘İŞÇİLERİ OYALIYORLAR’

Kamu çalışanı olan ve yıllarca emek veren yaklaşık 700 işçi, paralarını alamadıklarını ve Toros Devlet Hastanesi’nde çalışırken işverenler tarafından bilmedikleri kâğıtlara imza attıklarını ve yeni yapılan Şehir Hastanesi’nde görev aldıklarını ifade etti. İşçiler, hastane sorumlularının kendilerine bir an önce açıklama yapmalarını ve haklarını istedi. Orada bulunan Hizmet-İş sendikası Tarsus Şube Başkanı Hüseyin Gün, kendisinin hastane sorumluları ile görüştüğünü fakat sorumluların işçilerin alacakları konusunda herhangi bir tarih vermediklerini aktardı. İşçiler bunun üzerine alkışlar ile durumu protesto etti.

‘YENİ HASTANEDE ÇALIŞMA KOŞULLARI ÇOK ZOR’

Eylem alanında bulunan ve işten atılma korkusuyla ismini vermeyen işçi, yıllarca devlet hastanesinde çok zor şartlar altında çalıştıklarını ve yaklaşık olarak 20 yıldır hastanede görev aldığını dile getirdi. Toros hastanesinde çalışırken çalışma koşullarının iyi olduğunu fakat yeni yerleştirildikleri Şehir Hastanesinde koşullarının çok zor olduğunu ifade eden işçi, “ Bizim şimdiki çalıştığımız hastanede yeni eski işçi denilerek ayrım yapılıyor. Şimdiki hastanede çalışma koşulları çok zor. Mesela ben eski çalıştığım hastanede işe giderken servis gelip götürürdü ama yeni çalıştığım hastanede servis yok ve otobüs paramı bile kendim cebimden veriyorum buna rağmen servis ücretini benden kesiyorlar. Yeni hastanede birçok işi bize yüklüyorlar” dedi.

‘TAMAMEN ÖZEL BİR HASTANE’

Yeni yapılan hastanenin kamu-özel ortaklık ile yapıldığını fakat işleyişin tamamen özel olduğunu aktaran işçi, “ Benim maaşım eksik yatıyor otobüs paramı kendi cebimden verirken benden servis ücreti kesiliyor. Günde 9 saat çalışıyorum ama kayıtlara üç buçuk saat çalıştı olarak yazılıyor. Bütün haklarımıza el konuldu” dedi. Daha önce Toros devlet hastanesinde çalışırken yetkililerin kendilerine “Gitmek istemeyen çalışanların gönderilmeyecek fakat ben kendi adımı listede gördüğümde Şehir Hastanesinde çalışacak olarak gördüm. Daha sonra bize zorla kağıt imzalattılar bize çalışmak istiyor musun? Çalışmak istemiyor musun diye kimseler sormadı” dedi.

İlk olarak kendilerine 45 gün içerisinde tazminatlarının alacaklarının söylendiğini fakat altı aydır alamadıklarını dile getiren işçi, eski çalıştığı hastanede 1.500 TL aldığını ama yeni hastanede ise asgari ücret olan 1.404 TL aldığını ve bütün haklarının ise elinden aldığını aktardı.

EN SON EKLENENLER