Şırnak’ta operasyonlar 3 aydır sürüyor: Helikopterden sonra Kato da gündemden düştü

Şırnak’ın birçok bölgesinde 3 ayını geride bırakan askeri operasyonlar genişletiliyor. En son Cudi Dağı eteklerini de kapsayan operasyonlar devam ederken, sınır hattındaki “güvenlik yolları”nın yapımı ise hız kazandı.

Şırnak ve ilçelerine bağlı kırsal alanların “Özel güvenlik bölgesi” ilan edilerek yasaklanmasının ardından eş zamanlı olarak başlatılan ve farklı bölgelere sıçrayan askeri operasyonlar genişletiliyor. 18 Nisan’da başlatılan ve 90’lı yıllarda çeşitli suçlara karışan “Hançer”, “Yıldırım” ile “Bayrak” adı altında örgütlenen özel eğitimli korucuların katılımıyla sürdürülen operasyonlarda şimdiye kadar çok sayıda asker ve korucu yaşamını yitirdi. Yüzlerce alanı içerisinde barındıran Besta, Gabar ve Cudi Kato Jîrka bölgeleri, binlerce asker ve korucunun katılımı ile hava destekli yürütülen operasyonların merkezi halinde.

HELİKOPTERİN DÜŞMESİ ARDINDAN KATO GÜNDEMDEN DÜŞTÜ

23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın’ın da aralarında bulunduğu 13 rütbeli askerin 31 Mayıs’ta Şenoba beldesinde düşen helikopterde yaşamını yitirmesinden sonra gündemden düşürülen Kato Dağı bölgesindeki operasyon, 3 ayını geride bıraktı. Yeni karakollar için mevzilerin kazındığı ve askeri üs noktalarının yapıldığı operasyon, halen bölgenin giriş kısmında devam ediyor. Bölgedeki mağaraların sık sık bombalandığı bölgenin derinlikleri ise helikopterlerle taranıyor.

OPERASYONLAR CUDİ KÖYLERİNE SIÇRADI

Bölgede son günlerde operasyonların yoğunlaştığı bir başka nokta ise Cudi Dağı eteklerinin bulunduğu alan. Valilik tarafından bir süre önce “Özel güvenlik bölgesi” ilan edilen Üçkiraz, Ballıkaya, Cevizli Derebaşı ve Hesena köyü kırsalında başlatılan hava destekli operasyon ise bir haftasını geride bıraktı. Sık sık havadan ve çevre karakollardan atılan havanlarla taranan bölgeye çok sayıda asker ve korucu katılıyor.

ŞIRNAK-ULUDERE ARASINDA ‘GÜVENLİK YOLLARI’

Aynı zamanda operasyonlarla birlikte “güvenlik yolları”nın yapımı da devam ediyor. Sınır hattını kapsayacak şekilde yapımına devam eden “güvenlik yolları”nın yoğunlaştığı yer ise Şırnak-Uludere arasında kalan bölge. Sıkı önlemler altında onlarca kepçe ile yapımına devam edilen yolların bazı bölümlerine ise gözetleme kulelerin inşa edilmesi dikkat çekiyor.

EN SON EKLENENLER