Munzur Festivali’nin yasaklanması protesto edildi

 Dersim’de 17’nci Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin yasaklanması siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları tarafından protesto edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Demokratik Halklar Federasyonu (DHF), Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Munzur Çevre Derneği, Tunceli Valiliği tarafından yasaklanan 17’nci Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin ilk gününe ilişkin basın açıklaması düzenledi. Seyid Rıza Meydanı’nda düzenlenen açıklamaya yurttaşların yanı sıra sanatçılar Mikail Aslan, Ferhat Tunç, Erdoğan Emir ve Grup Munzur da katılırken, açıklama yapan Ali Rıza Bilir, Dersim insanının 16 yıldır şölen edasında, birbirine, doğasına, kutsalına ve anısına erişmekten sevinç ve mutluluk yaşadığı Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin yasaklanmış olan 17’ncisinin ilk günü vesilesiyle Dersim halkını selamladıklarını söyledi.

‘MUNZUR FESTİVALİ VE KÜRDÜN DİLİNE GETİRİLEN YASAK AYNIDIR

Bilir, ülkenin her yerinde yaşamına zehir tadı bulaştırılan ve iktidarın benimsedikleri dışında kalan ötekileştirilmiş milyonların üzerinde çökmüş olan OHAL zulmünün başarıya ulaşamayacağını vurgulayarak, devletin festivale getirmiş olduğu yasağın gerekçesinin, Kürdün diline getirdiği yasağın gerekçesiyle aynı olduğunu kaydetti.

‘FESTİVAL YAKILAN KÖYLERE DÖNÜŞ ÖZLEMİDİR’

Munzur Kültür ve Doğa Festivalinin sosyal biçimi kendisi ve doğasıyla buluşma ve kirlenmeye karşı bir arınma olduğunu söyleyen Bilir, “Yakılan köylerine dönüş özlemidir, ormanların yakılmasına öfke ve gözyaşı, kutsal benimsediği sularına vurulan baraj kelepçesine karşı yükselttiği itirazdır” diye konuştu. Konuşması sık sık “Festival Halkındır halkın kalacak” sloganları ile kesilen Bilir, son olarak “OHAL’siz kayyumsuz, özgür ve demokratik, eşit ve adil festivallerde buluşma ve dayanışmak umuduyla halkımızı saygıyla selamlıyoruz” dedi.

ÖNLÜ: HER ALANDA TOPYEKÜN DİRENİŞ SERGİLENMELİ

Ardından konuşan HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, İktidarın her tarafta başlatmış olduğu topyekûn zulmüne karşı her yerde topyekûn bir direniş sergilemeleri gerektiğini söyledi. İktidarın son demlerini yaşadığını söyleyen HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş ise birlikte verecekleri mücadele ile yasakçı zihniyeti yıkmaları an mesele olduğunu kaydetti.

Açıklamanın ardından Grup Munzur üyeleri Seyid Rıza Meydanı’nda müzik dinletisi yaptı.

EN SON EKLENENLER