HDP AYM binasında eylem başlattı

HDP’li vekiller AYM’nin Çankaya’da bulunan binasında oturma eylemi başlattı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Osman Baydemir, Meral Danış Beştaş, Garo Paylan, Dilan Dirayet Taşdemir, Ahmet Yıldırım, Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) binasında oturma eylemi başlattı. AYM Başkanı Zühtü Arslan ile görüşme yapmak isteyen vekiller, görüşme gerçekleşene kadar eylemi sürdürecek.

Görüşme talebi öncesi Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ve milletveki Garo Paylan ile Meral Danış Beştaş’ında katıldığı bir basın açıklaması yapan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, AYM’ye “Otoritenin önünde eğilme” diye seslendi.

Kararın açıklanması engelleniyor

AYM önünde yapılan açıklamada Baydemir, ülkenin her geçen gün ‘adaletten yoksun hale geldiğine’ dikkat çekerek, 28 gün boyunca çeşitli illerde gerçekleştirdikleri ‘Adalet Nöbetlerini’ hatırlattı: “Bugün de ülke adli yıl açılış törenine tanıklık ediyor. Tam da bugün adalet çığlığının en üst noktaya çıkarılması gereken gün” dedi. 6 buçuk milyon insanın iradesinin Anayasa’ya aykırı şekilde ‘gasp edildiğine’ vurgu yapan Baydemir, “Eş Genel Başkanlarımız ve 10 milletvekilimiz 306 gündür hukuksuz bir şekilde siyasal iktidar talimatıyla rehin tutuluyor. Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu dosyanın duruşması dahi yapılmış değil” dedi. Baydemir sözlerine şöyle devam etti: “Yargı güçlünün sopası olduğunda, iktidarın sopası olduğunda ve muhalefet yargı eliyle susturulduğunda ülke çoğulcu demokrasisini yitirir. Eğer yargı bağımsız ise, bir siyasi otorite yargıyı tehdit etmiyorsa AYM’nin 306 gündür karar vermesi önündeki engel nedir? Belli ki kararın açıklanması engelleniyor.”

Sesimiz ortaklaştırmalıyız

Adli yılın açılışı ile adalet mekanizmasının da ‘2 yıllık tatilden çıkması gerektiğini’ ifade eden Baydemir, toplumun tüm kesimlerini de ‘adaletin tecellisi için etkin bir çaba içine girmeye’ çağırdı. Baydemir sözlerini şöyle sonlandırdı: “Adaletin siyasi otorite önünde iki büklüm olmasına rıza gösterirsek tüm toplum kaybeder. Hem bugününü hem yarınını kaybeder. Toplumun geleceğini garantiye alması için adalet ortak paydasında sesimizi ortaklaştırmamız gerekiyor.” Basın açıklamasının ardından HDP heyeti, AYM Başkanı ile görüşme talebinde bulundu. Görüşme talebine cevap verilmemesi üzerine HDP heyeti, AYM içerisinde Vicdan ve Adalet nöbeti başlattı.

ANKARA

EN SON EKLENENLER