‘Ebdullah’ yeniden Heval!

DAİŞ’in 2014’te Şengal soykırımında kaçırdığı çocuklardan biri de Heval. Anne-babası katledilen Heval, dört yaşında. Anadilini bilmiyor. Ona yine çetelerin kaçırdığı 14 yaşındaki Sümeyye bakmış. İsmi ‘Ebdullah’ yapılmış. QSD’nin Dêra Zor’da kurtardığı ‘Ebdullah’, şimdi yeniden Heval…

DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik saldırı ve katliamından en fazla etkilenenler kadın ve çocuklar oldu. Binlerce çocuk ve kadın katledilirken, binlercesi de çeteler tarafından kaçırıldı. Heval Êzidî ve Sümeyye adlı çocuklar da kaçırılan binlerce çocuktan sadece ikisi. 4 yaşındaki Heval ile 14 yaşındaki Sümeyye, QSD tarafından başlatılan Cizîr Fırtınası Hamlesi’yle çetelerin elinden kurtarılarak güvenli bölgelere geçirildiler.

14 yaşında annelik yapmış

Çetecilerin uyguladıkları işkencenin etkisiyle eski yaşamları hakkında hiçbir şey hatırlamayan çocuklar, kendi anadillerini de konuşamıyorlar. Çeteciler çocuklara uyguladıkları işkencenin yanı sıra isimlerini de değiştirerek Heval’in ismini ‘Ebdullah’ yapmışlar. Heval, çocuk yaşta öğrenmesi gereken anadilinin yerine Arapça öğrenmiş. Sümeyye Merhan adındaki kız ise, Şengal’in Koço köyünden ve ailesinden sadece birkaç kişi kalmış. Şengal katliamından bugüne dek sürekli Heval ile birlikte kalmış. Heval hakkında birkaç şey bilen Sümeyye, Heval’in anne ve babasının Êzidîlik inancından dönmeyi reddettikleri için çeteciler tarafından katledildiğini, çetecilerin Heval’e her zaman anne ve babasının “gavurlar” tarafından öldürüldüğü yalanını anlattıklarını söyledi.

Daha 1 yaşındaydı

Çetecilerin elinden kurtulan siviller; Êzidîlerin Musul ve Rakka’daki esir kamplarına götürüldüklerini, din değiştirmeye zorlandıklarını, dinini değiştirmeyi kabul etmeyenlerin ise, çeteler tarafından infaz edildiklerini ifade ediyorlar. Sümeyye, Heval’in anne ve babasının da din değiştirmeyi kabul etmediklerinden çeteciler tarafından katledildikleri bilgisini paylaştı: “Çeteciler beni Heval’e bakmakla görevlendirdiler. Bir buçuk sene Heval’in bakımını üstlendim. Heval hep benimleydi. Ona anadilini öğretmeye cesaret edemiyordum. Heval, anne ve babasını tanımıyor, çünkü anne ve babası katledildiklerinde o sadece 1 yaşındaydı.” Dêra Zor kırsalının çetelerden özgürleştirilmesi için Cizîr Fırtınası Hamlesi başlatıldıktan sonra Sümeyye, Heval ile birlikte sivillerin arasına girerek, çetelerden kurtarılmayı başarıyor. Yekineyên Parastina Jin (YPJ) güçleri tarafından ailelerine ulaştırılmak üzere, Cizîr Kadın Konseyi’ne teslim edildiler.

Rênas Remo-Silava Ebdilrehman/ANHA

EN SON EKLENENLER