Politik yanlışlar çiftçiye mal oldu

TARİŞ’in fiyat açıklamaması ve üzüm fiyatlarının bir liranın altına düşmesinden şikayetçi olan üzüm üreticileri, Türkiye’nin dış politikada yaptığı yanlışların bedelinin çiftçiye ödetildiğini söyledi
Çiftçilerin yüzünün gülmediği Türkiye’de, üzüm üreticisi de payına düşeni aldı. Üzüm üretiminde İzmir Ticaret Odası’nın rekoltenin yüksek olduğunu açıklamasının ardından Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (TARİŞ) Üzüm Birliği fiyat açıklamasında bulunmadığı için, fiyatlar dibe vurdu. Üzüm üreticisi 5 lira fiyat beklerken; üzüm, bağında 80 kuruşa kadar düştü. Yüksek maliyetle üretim yaptıklarını belirten çiftçiler ise, TARİŞ’in fiyat açıklamamasına ve üzüm ihracatının yapılamamasına tepkili. Manisa’nın Türkmen köyünde üzüm yetiştiriciliği yapan Hüseyin Elmas, 2 yıldır üzüm fiyatları nedeniyle yüzü gülmeyen çiftçilerden. 8 yıldır 17 dönümlük üzüm bağında çiftçilik yapan Elmas, hava şartları ve ihracatın olmaması nedeniyle üzümün yok pahasına satıldığını söyledi. Her geçen yıl bir önceki yılı aradıklarını söyleyen Elmas, üzüm yetiştirmenin masraflı olduğunu kaydetti. Bağın bakım ücretleri ile yakıt masrafı ve işçilik masrafının üst üste getirildiği zaman üzüm fiyatının 5 liranın altında olmaması gerektiğini kaydetti. Yaşanan sürecin maliyetlerine dikkat çeken Elmas, “İnsanların alım gücü düşmüş. Bundan 7 yıl önce kilosu 2 liraya satılıyordu. Şu an elimizde kaldığı için bir liraya veriyoruz. Devamlı sebze haline gidiyorum fakat komisyoncular bile satamadığını söylüyor” dedi.

İki yıldır toparlanamıyoruz

Satışların olmamasını hem özelleştirmeye hem de Avrupa ile Türkiye arasında yaşanan olumsuz dış politikaya bağlayan Elmas, dış politikadaki yanlışların çiftçi ve üreticiye mal olduğunu vurguladı. İhracat yapılamadığını ve üreticinin iki yıldır toparlanamadığını belirten Elmas, “İhracat olsa yine üzümler biraz olsun tükenirdi. Bir diğer konu ise, birçok kurum özelleşti. Buraları kim aldı? Yabancı devletler aldı. Mesela TARİŞ markası özel bir kurum. Ne oluyor bu sefer, yerli çiftçinin malını öldürüyor. Piyasa allak bullak oldu. Geçen senelere rağmen en rezil dönemi yaşıyoruz” şeklinde konuştu. Yaşanan bu sıkıntıları çiftçiler olarak Ziraat Odası Başkanı ile görüştüklerini ve buna rağmen bir alternatif bulamadıklarını belirten Elmas, “Ziraat Odası Başkanı bize konuşuyor fakat bir çözüm bulamıyor. Herkes dinliyor, konuşuyor fakat bir çözüm olmuyor. Böyle olunca konuşmanın bir yararı olmuyor. Ziraat Odası’na üyeyiz, aidatımızı ödüyoruz fakat taleplerimiz karşılanmıyor. Böyle giderse sesimizi duyurmak için farklı alternatiflere başvuracağız” dedi.

EN SON EKLENENLER