Fındık’ta sertifika tezgahı!

 

Fındık üretiminde var olan ağaçların köklenerek, sertifikalı ve genleriyle oynanmış kısır tohumlardan elde edilen fidelerin bu yerlere ekilmesini sağlama çalışması yapılıyor

Paraanaliz sitesinde yer alan bir yazıda, küresel şirketlerin (Nutella gibi) Türkiye’ye bağlı kalmak istemedikleri ve bu nedenle Gürcistan ile Azerbaycan’da yeni fındık üretim alanları için çaba içine girdikleri ifade ediliyor. 2016 yılında dünya fındık rekoltesi 1 milyon 46 bin ton iken Türkiye’nin ise 735 bin tonla ilk sırada olduğu bilgileri paylaşılmıştı. Ancak yazıda bu payın daha önceki yıllara oranla düşüşe geçtiği vurgulanıyor. Gürcistan’da 32 bin hektar, Azerbaycan’da ise 42 bin hektar alanda fındık yetiştirildiği ve bu alanların 100’er bin hektarlığa çıkarılması yönünde çalışma yapıldığı bilgilerde yer aldı. Yazıda Türkiye’de fındık tekeli olan Oltan Gıda’yı satın alan İtalyan Ferrero şirketinin, geçtiğimiz haftalarda Bakü’yü ziyaret etmesi ve Tarım Bakanı Heydar Asadov’la görüşmesi, Ferero’nun alternatifler aradığı sonucuna varılıyor. Azerbaycan Tarım Bakanı ise, fındık üreticilerine verdikleri kredileri, bedava dağıttıkları tohumları, devlet yardımlarını ve arazi teminlerini Ferrero’nun yöneticisine aktarılmış.

Bu bir parodi mi?

Avrupa’nın güçlü fonlarından ResponsAbility Investments AG CEO’su Rochus Mommartz tarafından, Çin ile Hindistan arasında yer alan ve ufak bir ülke olan Bhutan’a fındık yatırımı yapmaya hazırlandığı açıklanmıştı. CEO, yaptığı açıklamada, “Üretimin yüzde 70’i Türkiye’de. Ancak üreticiler (Çikolata vb.) Türkiye fındığına bağımlı kalmak istemiyorlar.” Konuyu kaleme alanların tüm bu bilgilerin sonunda vardıkları sonuç ise manidar, “Fındıkta sertifikalı tohum, yenileme gibi konular ertelenmemeli.” Ortaya çıkan bu fotoğrafı, Ferrero’nun hatta İsviçreli Fonun birlikte yarattıklarını düşünmek için nedenler var. Dünyada sertifikalı tohum üreten şirketler dünyanın sayılı tekelleri ve bu çalışma fındık üretiminde bir operasyona işaret ediyor. Azerbaycan ve Gürcistan’da destekleyecekleri fındık üretimi sertifikalı tohumlardan elde edilen fidelerle yapılan üretim olacaktır. Uzun yıllardır Türkiye’de fındık üreticileri üzerinde baskılar artarken aynı zamanda tohum tekellerinin ürettiği sertifikalı ve muhtemel GDO’lu tohumlardan üretim yapılması halinde tüm üretici bu sertifikasyon şirketlerinin kölesi haline getirilirken halkların sağlığı ile oynanacak. Yaşanan süreç gösteriyor ki, fındık üretiminde var olan ağaçların köklenerek, sertifikalı ve genleriyle oynanmış kısır tohumlardan elde edilen fidelerin bu yerlere ekilmesini sağlama çalışması yapılıyor.

EN SON EKLENENLER