Macron’un sürpriz ziyareti; ‘Suriye savaşı Lübnan’a mı taşınıyor’ sorularına yol açtı…

Suudi Arabistan ve Lübnan merkezli gelişmelerden sonra Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Arabistan’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Macron’un ziyareti, Suriye savaşının Lübnan’a taşınacağı kaygılarını arttırdı

Suudi Arabistan merkezli yaşanan gelişmelerin hemen arefesinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Arabistan’ın başkenti Riyad’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyaretinin ardından Arabistan’a geçen ve yapılan operasyonların arkasındaki isim olan Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüşen Macron, yine Prens tarafından havaalanında karşılandı.

‘Lübnan’ın istikrarı’ mesajı

Prens ile Macron’un görüşmesinden fotoğraflar Arabistan haber ajansı tarafından sabaha karşı dünyaya servis edildi. Ziyarette Lübnan’da istikrarın önemini vurgulayacağını söyleyen Fransa lideri Macron, görüşmede Yemen’deki iç savaş ve ablukayı da masaya getireceğini söyledi.

Görüşmenin merkezinde Lübnan var…

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberde, bölgede dalgalanmaya yol açan gelişmeler, Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin Suudi Arabistan’da istifa etmesiyle başladı. Can güvenliğinden endişe ettiği için koltuğunu bıraktığını açıklayan Hariri, Hizbullah’ı da açıkça suçlayarak geri çekilmişti. Ardından Arabistan’daki yolsuzluk operasyonu gibi gelişmeler yaşanmaya başladı. Bu arada İran eksenindeki kimi kesimler ve Lübnan yönetimi, aslında Hariri’nin Arabistan’da alıkonulduğunu ileri sürdü. Başkent Beyrut sokaklarına asılan posterlerde “Hepimiz Saad’ız” yazılı pankartlar asılmaya başlandı. Bu açıklamadan dakikalar sonra ise, Riyad yönetimi Lübnan’daki tüm vatandaşlarından hemen ülkeyi terk etmelerini istedi.
Fransa lideri Macron, Hariri ile resmi olmayan temaslarda da bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Lübnan’a saldırı hazırlıkları

Yemen cephesinde ise Hariri’nin hemen ardından Riyad’a Husiler tarafından fırlatılan bir füze, gerilimi daha da tırmandırdı. Son dönemde Hizbullah’ın Yemen ve Suriye savaşındaki artan rolü nedeniyle İran ile Suudi Arabistan arasında kalan Lübnan, aynı zamanda hep İsrail’in gözetiminde yerlerinden birini oluşturuyor. Bu arada İsrail’in son dönemlerde yaptığı kimi tatbikatlar, Arabistan’ın vatandaşlarını Lübnan’dan geri çağırması, Lübnan’a yönelik olası bir saldırının habercisi olarak nitelendiriliyor. Lübnan’a yönelik olası bir saldırı, bitmek üzere olan Suriye savaşının Lübnan’a taşınması ve savaşın bölgede süreklileştirilmesi anlamına geliyor.

EN SON EKLENENLER