Av. Yalçındağ’dan AYM’nin kararına tepki: Rezalet, utanç verici…

AYM kararını ‘utanç’ olarak değerlendiren Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, ülkede genel anlamıyla bir hukuk katliamının yaşandığının tescillendiğini belirterek, ‘İçtihat bugün yok sayıldı. Hukuk dahi bütün mekanizmaların siyasalaştığının göstergesidir’ dedi
Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu’nun tutuklu Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın bireysel başvurusunu “kabul edilemez” diyerek ret etmesine ilk tepki vekillerin avukatlarından Reyhan Yalçındağ Baydemir’den geldi. Kararı “rezalet” olarak değerlendiren Yalçındağ, ülkede genel anlamıyla bir hukuk katliamının yaşandığının bu kararla tescillenmiş olduğunu ifade etti.

AYM kendi ‘Balbay kararını’ da yok saydı

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Yalçındağ, şunları söyledi: “Biz başvurumuzda ‘tutuklama hukuki değil’ dedik. Bununla ilgili ‘siyasi faaliyet hakkı da ihlal edilmiş’ demişiz. Bunların tamamıyla ilgili başvurumuzu esastan reddetti. Birincisi Balbay kararıyla birlikte BDP’lilerin tahliyesine yol açan içtihat bugün yok sayıldı. AYM içinden geçilen sürece ve kişiye göre hareket edemez. Bu eşitlik durumunu da ortadan kaldırmaktadır. AYM, bu kararıyla ‘vekiller tutuklanabilir’, ‘ifade özgürlüğünü tanımıyoruz bizim için bir anlamı yok, serbest seçim hakkını da tanımıyoruz’ demiştir. Dolayısıyla CHP’nin de tutuklu vekili var ve önümüzdeki dönemde başka vekillerin de tutuklanması ihtimal dahilindedir. Bu utançtan dokunulmazlık değişikliğine imza atanlar da sorumludur. Bu karar hukuk dahi bütün mekanizmaların siyasalaştığının göstergesidir.

Gözler AHİM’de

Tüm tutuklu milletvekillerinin başvurusu için emsal niteliği taşıyan ve AYM açısında yeni bir içtihat olan bu kararın ardından gözler AİHM’de. Hükümete 24 Kasım’a kadar savunma süresi veren AİHM’nin bu kararı da göz önünde tutacaktır.”

 

EN SON EKLENENLER