Deprem dayanışması seferberliği yayılıyor…

Rojhilat ve Başûre Kürdistan sınırlarında meydana gelen depremin ardından Avrupa ve Kürdistan’ın birçok yerinde başlayan dayanışma devam ediyor

Sosyalist Demokratik Kürt Gençleri Örgütü, Silêmanî’de (Süleymaniye) depremde zarar gören yurttaşlar için yardım kampanyası başlattı. Mehabad Okulu’nun önünde açıklama yapan gençler, kampanyanın 3 gün boyunca 10.00 ile 22.00 saatleri arasında devam edeceğini belirtti. Toplanacak yardımların Derbendîxan ve Kirmaşan’da depremde zarar görenlere göndereceklerini söyleyen Sosyalist Demokratik Kürt Gençleri Örgütü Sekreteri Hêmin Xazî, “Gün dayanışma günüdür” dedi.

Balekayetî’de kampanya

Diyana’ya bağlı Balekayetî bölgesinde bir grup aktivist, gazeteci ve din alimi depremde zarar gören yurttaşlar için 3 gün sürecek yardım kampanyası başlattı. Toplanacak yardımlar Silêmanî’nin Derbendixan ilçesine ve Kirmanşan eyaletinde depremde zarar gören yurttaşlara gönderilecek. Aktivist ve kampanya yürütücülerinden Herdî Mistefa, birçok köy ve beldede yardım sandıkları kurduklarını belirterek, kampanyaya katılmak isteyenlerin bu yerlere başvurabileceklerini belirtti.

İsveç’te ‘öğle yemeği’ kampanyası

Depremden hemen sonra bir yardım kampanyası başlatan Roja Sor a Kuristanê ve Heyva Sor a Kurdistanê, ilk aşamada birlikte topladıkları 150 bin euroyu depremzedelere gönderdi. İki yardım kuruluşu, geçtiğimiz günlerde kampanyanın ikinci etabını başlattı. Sosyal medya aracılığıyla Kürdistanlılar ve dostlarına yaptığı çağrıda 24 Kasım günü öğlen yemekleri için ödeyecekleri parayı depremzedeler için bağışlamalarını istedi. Şimdiye kadar yaklaşık 350 kişi kampanyaya katılacaklarını açıkladı. Bazı kişi ve kurumların depremzedeler için yardım topladığını ancak bunların yerine ulaşıp ulaşmadığı konusunda emin olmadıklarını belirten İsveç Roja Sor a Kurdistanê Başkanı Şehmuz Akan, “Bu nedenle tüm Kürdistanlılar ve dostlarından bağışlarını Roja Sor a Kuristanê ve Heyva Sor a Kurdistanê ulaştırmalarını istiyoruz” dedi.

Serpêl Zehew’da depremin izleri

Depremde en çok yıkımın olduğu yerlerden biri olan Serpêl Zehew’de, neredeyse yıkılmayan ev kalmadı. Şehirde yaşayan yüz binlerce kişi depremden etkilendi ve günlerdir yaralarını sarmaya çalışıyor. Serpêl Zehew’de çekilen görüntülerde de yıkımın izleri görülürken, kentte depremden etkilenen binlerce kişi, 5 gündür geceyi dışarıda geçiriyor. İran rejimi depremde zarar gören yurttaşlar için gelen yardımların geçişine izin vermezken, günlerdir yurttaşlar kendi imkanlarıyla yaralarını sarıyor. Serpêl Zehew’de depremde zarar gören yurttaşlar yardım çağrısında bulunarak, barınma ve temel yaşam malzemelerin karşılanmasını istiyor.

Rastak, konser gelirlerini bağışlayacak

Çok kültürlü yapısıyla adını dünyaya duyuran İran halk müziği grubu Rastak, İstanbul’da Bostancı Gösteri Merkezi’nde vereceği konserin gelirinin bir kısmını Kirmanşan’da meydana gelen depremde mağdur olan depremzedelere tahsis edileceği belirtildi. İstanbul’dan sonra Amed’e gidecek olan grup, 25 Kasım’da da Amed’te bulunan Kültür ve Kongre Merkezi’nde müzikseverlerle buluşacak. Grup, 2014 yılında Dicle Fırat Kültür Derneği’nin öncülüğünde gerçekleştirilen etkinliğe katılmış ve Horasanlı Kürt sanatçı Yelda Abbasi ile birlikte konser vermişti.

İran yardımlara engel oluyor

Rojhilat’ın Sinê vilayetinde depremde zarar gören yurttaşlara yardım eden Şehram Ferghadî isimli bir aktivist, İtlaat’a bağlı kişilerce gözaltına alındı. Yaşanan deprem felaketinin ardından Kürdistan’ın dört parçası ve dünyanın birçok yerinde yardım kampanyalarıyla yardımlar toplanırken, İran rejimi yardımların halka ulaştırılmasına engel oluyor.

ANF

EN SON EKLENENLER