Bayram Güden uğurlandı

85 gündür geçirdiği kalp kirizi nedeniyle Maraş Devlet Hastanesinde yoğun bakımda olan Alhas aşiretinin mensubu Bayram Güden geçirdiği kalp krizi sonucu hakka yürümüştü. Güden dün sevenlerinin katılımıyla düzenlenen Hakka Uğurlama Erkanı ile sırlandı.

Erkana HDP Elbistan İlçe Örgütü, Güden’nin yoldaşları ve ailesinin yanı sıra Alhas Aşireti ve çevre köylerden gelenler katıldı. Sinemili Ocağı Piri Ali Ekber Bakır dedenin yürüttüğü erkanda, Bayram Güden’in Kardeşi ve sitemizin yazarı Ahmet Güden bir konuşma gerçekleştirdi. Güden, Bayram Güden’in mücadele hayatına vurgu yaparak, kendisinin bunlar ile anılacağını söyledi.

Ahmet Güden’in yanı sıra, Bayram Güden’in amcasının kızı 96 ölüm orucu direnişcisi Hatice Güden ve yoldaşları konuşmalar gerçekleştirdi. Erkan sırlana kadar, Bayram Güden’in sevdiği Kürtçe ezgiler çalındı ve erkan alevi geleneklerine uygun bir şekilde yapıldı.

Bayram Güden Kimdir?

1957 yılında Maraş Elbistan Yalak Köyünde dünyaya geldi. 1972 yılında evinden çıkarak, ta ki 1988 yılına kadar dönmeyerek devrimci mücadeleye katıldı. Güden, bilinen kadarıyla 1980 darbesi sonrasında 5 yıl boyunca siyasi nedenlerle cezaevinde kaldı ve işkence gördü. 1980 darbesi ardından Malatya Akçadağ Dedefen köyünde Cumali Cihan, Recep Sarıaslan ve İbrahim Çakır ile çatışmaya girerek, teslim olmayan devrimcilerdendi. Güden, Türkiye Devrimin Yolu (TDY) örgütüyle mücadele yürütüyordu. 88 Yılında cezaevinden çıkıp eve döndükten sonra da mücadeleye bırakmayan Güden, hakka yürüyene kadar mücadelesini sürdürdü.

Ayrıca geçtiğimiz gün Bayram Güden’in yoldaşı Erol Soğancı’da bir kaleme aldı. Soğancı’nın yazısı şöyle:

Bir şekilde aynı geçmiş siyasi gelenekten olsak da aynı süreçten geçmedik Bayram’la.

Geçen yıl 22 Eylül’de Tdy-Thko hareketinin 1968 ve 78 döneminin en önemli figürlerinden efsane haline gelmiş #CumaCihan’nın anması için İstanbul’dan yola çıkan Behçet Özaradı ve Timur Karagöz Ankara’dan beni de alarak İskenderun’a gittik.

Bizim dışımızda bir avuç İnsanla, nicelik olarak değilse bile nitelikli bir anma yaptık Cuma’nın mezarı başında. Yoldaşları Ömer Kiral Kemal Yuce İlyas Güden oradaydı. Birde dün kaybettiğimiz, mezarlıkta ve Masadaki fotoğrafta birşeylere ve birilerine içerlediği için tüm sevimliliği ile kızgın ve küskünlükle hep yere bakan güzel insan #BayramGüden’imiz.

Mücadeleci, onurlu, kararlı militan geçmişini öğrendim. Kendi yaşamı ve geleceğini yoksul halkın kaderi ile ortaklaştıran, bunun için çok bedel ödediğini. “#Devrim” için her tür riske girdiğini anlattı yakın tanıyanlar.

Köprünün altından çok sular akmış olsa da ideolojik ve örgütsel olarak #THKO ve #TDY diye bir örgüt kalmamış olsa da bilgi, bilinç ve ilişkiler anlamında hala 1980 öncesi, yani 78 dönemi ilişkilerini esas alıp tertemiz kalmış olması da düşündürdüğü kadar saygı da uyandırıyor insanda.

“Önder” Cuma Cihan’ın anmasından sonra 3 kişi geldiğimiz İskenderun’dan dönüşümüze #Bayram da Eklendi. 40-45 yıl önceki Devrimci mücadele anılarını dinlemek keyifliydi. Kafasına taktığı kişi ve olaylara dün olmuş gibi tüm sevimliliği ile tepki göstermesini unutamam.

Bayram yoldaşımızı vakitsiz kaybettik. Başımız sağolsun. TDY’lilerin başı sağolsun. Başta acı haberi bize ileten, İskenderun’da çok yakın ilgi gösteren İlyas Güden olmak üzere geride kalanlara ve sevenlerine sabır ve metanet diliyorum. Bugün yakınları ve yoldaşları tarafından Maraş, Elbistan, #AktilKocapınar köyünde toprağa verilecek.

Kaçınılmaz olarak örgütlü sınıf mücadelesi ile gerçekleşecek sınırsız, sınıfsız, sömürüsüz, eşit ve özgür bir Türkiye ve Dünya Düzenine geçiş sürecine #BayramGüden’nin de önemli katkısı olduğu gerçeğini tarihe not düşmekten onur duyarım.

Ben hakkettiğine inanıyorum. Işıklarda yatsın hep. Anısı, hatırlayanın bol olsun sevgili #BAYRAM’ın. Mücadelesi, saygın yaşamı ve kısa ama güzel, anılarımız önünde saygı ile eğilirim. Hoşçakal koca yürekli güzel insan.

EN SON EKLENENLER