Hasan Yağız: Keçiören’de yapılacak cemevi Aleviler için cankurtaran olacak

Ankara Keçiören’de cemevi yapılıyor. Ovacık Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Hasan Yağız, uzun yılların ardından Keçiören ilçesine cemevi yapılmasının önemine dikkat çekerek, “Alevilerin bu cemevi yapımına katkı koyması lazım. Çocuklarımızın asimile olmasının önüne geçilecektir, cankurtaran  olacaktır” dedi.

Ankara’nın Keçirören ilçesinde Ovacık Mahallesi’ne cemevi yapılıyor.  25 yıldır Keçiören ilçesinin Ovacık Mahallesi’nde ikamet eden Hasan Yağız, uzun yılların ardından mahallelerinde yapımına başlanan cemevi projesini PİRHA’ya anlattı.

“ALEVİLERİN BURAYA KATKI KOYMASI LAZIM”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nde 6 yıl görev yapan Yağız, şimdi de Ovacık Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanlığı görevini yürütüyor. Aynı zamanda Keçiören Belediye Meclisi’nde de görev alan Yağız, uzun yıllardır Alevi toplumu üzerinde bir hak gaspının söz konusu olduğunu söyledi. Devlete ödenen vergilerin usulsüzce harcandığını ifade eden Hasan Yağız, Keçiören ilçesi özelinde Alevi inancına yönelik baskıları şu sözlerle ifade etti:

“Devlete vergi verdiğimiz halde inanç anlamında sıkıntı yaşıyoruz. Cemevlerimizin yasaklı olmasından kaynaklı eşit yurttaşlık mücadelesi yürüttük. Bu mücadelede önemli roller aldık ve gerçekten de demokratik anlamda ilk kez Aleviler kendi kimlikleri ile alanlara inip, baskı aracı oluşturduğu zaman mevcut iktidar, o gün Alevi açılımı yapmaya kalkışmıştı.

Keçiören de 1 milyon nüfus söz konusu. Bu ilçe aynı zamanda muhafazakar bir nüfusa sahip. Yaşanan bir takım gelişmelerin ardından biz de inanç örgütlerimizi kurmaya karar verdik. Başta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şube örgütü olmak üzere Alevi Kültür Derneği kuruldu ve bir talep de yükseldi. Bu talep ‘Bizler de inanç yerlerimizi istiyoruz’ şeklinde yükseldi.

İnanç yerlerini hükümet, yasal anlamda tanımadığı için ‘Kültür Merkezi verelim’ dediler ama buna ilişkin 60’a yakın yöre derneği birleşerek Keçiören’de bir cemevi yaptırma derneğini kurdu. Bu dernek, bugün mevcut olan arsayı satın alarak cemevinin temelini attı. Bugün bu cemevini imece usulü ile yapıyoruz. Tabii ki yıllardan beri vergi verdiğimiz devletin, bu noktada nasıl ki camilere katkı sunuyor ise bizim inanç yerlerimize de kullanmasını ve yasal statüye kavuşturmasını talep ediyoruz. Bu yüzden mahallemizde yeni bir cemevinin yapılması 775 Sayılı yasaya göre yapıldı. Doksanlı yıllarda kentlere göç olurken burada ismi ‘Kendi evini kendin yap’ olan, o dönemin SHP ve CHP’li belediyeleri tarafından proje altyapısı hazırlanmış bir program dahilinde insanlar kendi evlerini kendileri yaptı. Birçok zorlukla da karşı karşıya kalındı. Zamanında bu mahalle yıkımla da mücadele etmiş oldu. O yüzden bu mahallenin geçmişte ciddi bir mücadele kültürü var. Umuyorum ki cemevi de burada hızlı bir şekilde bitirilir. Bu vesile ile bütün Alevilerin buraya katkı koyması lazım.”

“BİZİM DERDİMİZ TEMEL ATMANIN DA ÖTESİNDE CEMEVİNİN İŞLEVİ”

Hasan Yağız, yerel yönetimlerden alınan yardımlara da değindi. Yağız, şu anda bir tek Keçiören Belediyesi’nin temel kazma hizmetinde bulunduğunu söyleyerek “İnşaatı yapacaklarını da ifade ediyorlar. Bunu izleyip göreceğiz. Ama bizim derdimiz gerçekten temel atmanın da ötesinde cemevinin işlevi. Yani 12 hizmetin yapılabilmesi için bir an önce bitirilmesi yönünde. Onun için de herkesin katkısı gerekli. Başta Keçiören, ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi ve diğer bütün belediye ve kurumların buraya katkı koymasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
Hasan Yağız, Keçiören Cemevi arsasının ücreti karşılığında satın alındığını da vurgulayarak, “Biz hiç kimseden bedava bir şey istemiyoruz. Biz, yıllardan beri vergi veriyor ve bütün topluma eşit hizmet, inançlara eşit hizmet ve bize düşen hakların da sağlanması noktasında taleplerimiz var” dedi.

“ASİMİLASYONA KARŞI CANKURTARAN OLACAK”

Ovacık Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Hasan Yağız, yapımı ardından Keçiören Cemevinin 12 hizmet haricinde cenaze erkanı hizmeti de vereceğini belirtti. Yağız, “Burada gerçekten Alevilerin taleplerini yerine getirecek ve inançsal anlamda umarım ki içini doldurabileceğimiz ve asimilasyon olmadan bizden doğan çocukların nasıl yaşayacakları, nasıl bir inanca sahip olacakları da burada şekillenecektir” yorumunda bulundu.
Hasan Yağız, Keçiören’de yapılan cemevinin bir anlamda asimilasyona karşı “Cankurtaran” rolü üstlendiğini de dile getirerek “Çünkü biz, örgütümüz Pir Sultan’ın şubesini açtığımızda en az Keçiören’de 10-15 mahallede cem yürüttük. Gördük ki toplumumuz gerçekten bu işlere susamış ve bunu bekliyor. O yüzden halktan gelen talepler doğrultusunda buradaki cemevinin arsası alındı ve bugün cemevinin yapımı hayata geçirilmeye çalışılıyor.”

ALEVİLERİ TANIMAYAN BİR İKTİDAR!

Hasan Yağız, AKP iktidarının Alevi politikası ve Diyanet İşleri Başkanı’nın cemevleri ziyaretini de sözlerle eleştirdi:

“Bugüne kadar Alevileri tanımayan bir iktidarın veya onun yerel yönetimlerinin bakış açılarının değişeceğini düşünmüyorum. Kesinlikle Aleviler kendi inançları için asimilasyona karşı direniyor. İnanıyorum ki cemevi yönetiminin, buradaki cemevinin içini dolduruş biçimini 12 hizmete uygun, asimilasyona karşı bir yönde refleksi olacaktır. Cemevine katkı sunmaya çalışan kim olursa olsun cemevinin yönetim tarzını, işleyişini ve inancı uygulama noktasında asla yönlendirici olmamalı.”

Eren GÜVEN / ANKARA

EN SON EKLENENLER