ABD’nin Asyalı müttefiklerinde dikkat çekici askeri hazırlıklar

ABD’nin Asyalı müttefikleri ülkelerinde askeri harcama ve hazırlıklara hız verdi. Bu durum müttefiklerin Çin ile karşı karşıya gelme olasılığını arttırdı

ABD ve Rusya arasında yılları bulan soğuk savaşın ardından yeni dengeler oluşmaya devam ediyor. Onlardan biri de son süreçte adından sıkça söz ettiren Çin. Fransız L’Bes dergisinde yer alan bir haberine göre, Şi Cinping rejiminin askeri hareketleri Çin’in imajını zedelemenin yanı sıra komşu ülkelerin başkentlerinde stratejik hareketlenmelere de yol açtı.

Buna göre, ABD’nin bölgedeki müttefikleri, Pekin ile Washington arasındaki çatışmanın kaçınılmaz olduğuna ve buna hazırlanmaları gerektiğine inanıyor.

Japonya askeri harcamaları arttırdı

Haberde, Amerika’nın Asya’daki müttefikleri arasında en dramatik değişimin Japonya’da yaşandığını belirtilerek, 2022’de Japonya Denizi üzerinde gerçekleştirilen çok sayıda Rus-Çin hava manevrası, kamuoyunda ve ülkenin siyasi sınıfında şok etkisi yarattığını belirtti. Son olarak 16 Aralık 2022’de Japonya Başbakanı Fumio Kişida, ülkesinin askeri harcamalarını beş yıl içinde ikiye katlayacağını ve ABD’den yüzlerce uzun menzilli seyir füzesi satın alacağını duyurdu.

Görüşmeler yapıldı

Japonya’nın anayasasının hala barışçıl olmasına rağmen, Tokyo’nun askeri doktrininde radikal değişiklikler yaşandığına yer veren haber, Japonya’nın askeri harcamaları katlayacağı açıklamasının ardından Washington’a giden Kişida’nın Joe Biden ile görüşmesinde, iki ülke savunma anlaşmasını uzayı da içerecek şekilde genişletmeye karar verdiğini aktardı.

Adaya güç takviye edilecek

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de, Japonya’nın Çin’in bölgedeki faaliyetlerinden giderek daha fazla endişe duyduğunu ve tüm Japon takımadalarının savunmasını güçlendirmek için 2025 yılına kadar Japonya’nın Okinawa adasına bir hızlı tepki kuvveti konuşlandırılacağını duyurdu.

Güney Kore Nükleer bombaya talip

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ise, hem kuzey komşusuna nükleer cephaneliğini kullanmaktan caydırmak hem de Çinli müttefikini dizginlemek için ülkenin kendisini donatılması gerektiğinden açıkça bahsettirirken, Yeol, Seul’ün ya ABD taktik nükleer silahlarını (sonuncusu 1991’de geri çekilmişti) geri alabileceğini ya da Güney Kore’nin bombayı kendisinin yapabileceğini söyledi.

Yoon Suk-yeol ikinci durumda, “bilimsel ve teknolojik yeteneklerimiz göz önüne alındığında, bir tane (yani bir nükleer bomba) elde etmenin uzun sürmeyeceğini” vurguladı.

Bu durumda ise Güney Kore daha sonra 1975’te onayladığı Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesine İlişkin Antlaşma’dan çekilmek zorunda kalacak.

Tayvan’da askeri değişiklik

Tayvan’da ise Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen’in 27 Aralık 2022’de zorunlu askerlik hizmetinin dört aydan bir yıla çıkarıldığını duyurdu. Ing-wen düzenlediği basın toplantısında, Çin’in 24 milyonluk bu bölgeye yönelik artan tehditlerine atıfta bulunarak, “Mevcut dört aylık askerlik hizmeti, sürekli değişen ve hızla değişen duruma yanıt vermek için yeterli olmadığını” belirtti.

Tayvan’da askerlik hizmetinin uzatılması 2024’ten itibaren geçerli olacak. Birçok gözlemciye göre bu, asi adanın Çin’e karşı geniş çaplı yeniden silahlanmasına yönelik ilk adım.

Kaynak: Şarkul Avsat

 

#ABDnin #Asyalı #müttefiklerinde #dikkat #çekici #askeri #hazırlıklar

EN SON EKLENENLER