Abluka dağılmalı

Sosyalist Küba, ABD’nin 60 yıldır uyguladığı ambargo kararlarının yıldönümünde “İnsanlık dışı ve yasadışı politikanıza son verin” çağrısı yaptı. Kanada ve İngiltere’de ise Küba halkıyla dayanışma çağrıları yapılıyor.

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin Küba’ya uyguladığı ekonomik abluka 60 yaşında. Küba dostları, ABD, Kanada ve İngiltere’de Küba’yla dayanışma amacıyla eylemler düzenliyor. Birçok ülkede Küba halkıyla dayanışmak için kurulan End the Cuban Blockade (Küba’ya Abluka’ya Son) grubunun yanı sıra birçok aydın ve yazar da ablukanın sona erdirilmesi için çağrı yapıyor. Washington yönetimi ise Küba’da ambargo şartları pandemi döneminde ağırlaşırken bu çağrılara kulak tıkamaya devam ediyor. Dönemin ABD Başkanı John F. Kennedy’nin 1962’de “Küba ile tüm ticarete ambargo” kararnameleriyle başlayan ve birçok ülkeyi bu karara uymaya zorlayan abluka kararı, neredeyse bir insan ömrü kadar uzun sürmesine rağmen halkın sosyalizme olan bağlılığını yok etmedi. Ambargo şartlarını hafifletme amacıyla başta turizm olmak üzere birçok sektörde ekonomik hedefler belirlemeye devam eden Küba Komünist Partisi hükümeti, halkın haklarını koruyor ve kapitalist ülkelerdeki gibi halkın temel ihtiyaçlarını şirketlerin kâr hırsına terk etmiyor.

ABD’nin 2000’den bu yana yalnızca gıdada ambargo uygulamadığı Küba, yakın tarihte ise Barack Obama döneminde yapılan “Küba açılımı” sürecinin ardından Donald Trump’ın başkanlığında daha ağır bir ekonomik ablukaya maruz kaldı. Joe Biden’ın geçen yıl göreve gelmesiyle Trump dönemi alınan 240 yeni ekonomik yaptırım kararı kısmen iptal edilse de pandemiyle boğuşan Küba halkının üzerindeki yük hafifletilmedi. Dünyada tıp alanında çok önemli bir yer tutan Küba, Covid-19 aşısı üretim sürecini ilerletebilmek için ihtiyaç duyduğu ekipmanlara çeşitli ambargo kararları nedeniyle erişemediğini defalarca kamuoyuna açıklamasına rağmen somut bir yanıt alamadı.

AŞIDA İLERLEME KAYDEDİLDİ

Ancak, ablukaya rağmen geçen yıldan bu yana Soberana-2 aşısını yüzde 92,4 oranında etkili olacak şekilde geliştirmeyi başaran Kübalı bilim insanları, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Soberana-2’yi tanıması için de gerekli başvuruları gerçekleştirdi. İngiltere’nin hakemli bilim dergisi Vaccine (Aşı) 13 Şubat’ta yayımladığı makalede, DSÖ’ye başvuran Küba’nın Soberana 02 ve Soberana Plus aşılarının güvenlik sonuçlarına yer verdi.
Makalede, Küba’nın aşı çalışmalarını yürüten Finlay Aşıları Enstitüsü’nün (IFV) “Soberana Plus çalışmalarıyla birlikte aşı etkinliğini 17-90 yaş arasında yüzde 92,4 oranına ulaştırdığı” doğrulandı. Havana’dan yaklaşık 44 bin 31 gönüllü katılımcıyla gerçekleşen Faz III çalışmalarına yer veren dergi, aşı etkinliğinin hastalığa karşı yüzde 71 oranında koruma sağladığını da geçen yıl yayımladığı bir makaleyle belirtmişti. IFV temsilcisi Kübalı doktor Vicente Verez, makalede “Kübalıların Covid-19’u önleme yeteneğine atıf yapıldığını” da belirterek “Hakemli makalenin yayımlanması, bilim yapmaya devam ettiğimizin yeni kanıtı” açıklaması yaptı.

APPLE, AMAZON, PAYPAL

ABD basını ise ambargoyu, “Küba’nın dik kafalı bir ekonomi modeline sahip olduğu” söylemiyle okurlarına sunuyor. NBC News kanalından Ed Augustin, ablukanın 60’ıncı yıldönümü nedeniyle gittiği Havana’dan izlenimlerini aktardı. Amerikalı gazeteci, yazısında Havana’da görüştüğü Kübalı bir elektronik müzik sanatçısının yaşam koşullarına yer verdi. Yazısında, “Stüdyodan oluşan yatak odasında plaklar ve mikrofonların arasında yaşayan DJ Milano, geleneksel Küba seslerini modern ritimlerle birleştiren bir elektronik müzik yapıyor. Ama örneklerini çalışmak için ihtiyaç duyduğu platform olan Rekordbox’ı Küba hükümetinin kararları nedeniyle kullanamıyor. 33 yaşındaki DJ Milano, ‘Belirli uygulamalara buradan erişimimiz yok ve bunu satın almanın hiçbir yolu yok. Bankamda para var ama çevrimiçi satın almak için Küba banka kartlarını kullanamazsınız’ diyor” ifadelerine yer verdi.

Yazısında, ödeme uygulaması PayPal’e ülkeden erişemediğini, alışveriş sitesi Amazon’a girdiğinde ise Bu sipariş işlenemiyor” yazısıyla karşılaştığını da belirten Amerikalı gazeteci, “Apple App Store’dan da bir uygulama indirmeyi denedim. ‘Bulunduğunuz ülke veya bölgede mevcut değil’ yazısıyla karşılaştım” diyerek aynı zamanda dev şirketlerin de Küba’yla ilişkilerini gözler önüne serdi. Yazıya göre, 27 yaşındaki Kübalı yazılım geliştiricisi Eduardo Perez de kaynak kod deposu GitLab’ın geçen yıl ani bir kararla Küba’dan erişimi kısıtlamasıyla uzun süre işsiz kaldığını anlattı. Üniversite tezi için yaptığı tüm çalışmaları kaybettiğini söyleyen Perez, “Erişim geri yüklenmeden önce kodu yeniden yazmak aylarımı aldı. Bu süreçte uluslararası alandan birçok iş teklifini de reddetmek zorunda kaldım” dedi. Yazıya göre, genç yazılımcı “Yaptırımları anlıyorum ama bunların halka değil, hükümete karşı olması gerekiyor” dedi.

BM’DE 29 KEZ KARAR VERİLDİ

ABD Başkanı John F. Kennedy, 3 Şubat 1962’den itibaren Küba’nın “Sovyetler Birliği’yle ittifakının tehdit yarattığı” propagandasıyla tüm ikili ticari ilişkileri sona erdiren kararlara imza atmıştı. Haziran 2021’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK), 1992’den bu yana 29’uncu kez ABD’yi ambargoyu kaldırmaya çağıran yıllık kararı kabul etmişti. ABD ve İsrail dışında 184 ülke ambargonun kaldırılması yönünde oy vermişti. Küba, BM’ye sunduğu raporda ambargonun 60 yıldaki toplam maliyetinin 148 milyar dolar olarak tahmin ettiklerini açıklamıştı.

EN SON EKLENENLER