‘Avrupa Ceza Mevzuatı PKK’ye karşı kullanılamaz’

Kürtler için Uluslararası Adalet İnisiyatifi’nin çağrısıyla PKK’nin ‘terör örgütleri’ listesinden çıkarılması için 3 milyon imza toplanırken, Brüksel Barosu avukatlarından Robin Bronlet, Türkiye’nin Avrupa devletleri üzerinde baskı uyguladığını belirtti

Avrupa’da çalışma yürüten Kürtler için Uluslararası Adalet İnisiyatifi’nin çağrısıyla Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) Avrupa Birliği’nin “terörist örgütler” listesinden çıkarılması için 3 milyon imza toplandı.

Toplanan imzalar inisiyatif adına Belçika Barış Hareketi (Vrede), İlerici Enternasyonal (Progressive International) ve merkezi Hollanda’da bulunan sanat örgütü Yeni Dünya Zirvesi (New World Summit) tarafından Avrupa Komisyonu’na sunuldu.

Belçika Yargıtay Mahkemesi’nin daha önce PKK için verdiği temyiz kararlarının tüm ülkeler için emsal taşıması gerektiğini dile getiren Brüksel Barosu avukatlarından Robin Bronlet, hukuki sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye Avrupa üzerinde baskı yapıyor

İmza kampanyasına ve amaçlarına dair Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Eylem Akdağ ve Ruken Polat‘a bilgi veren Brüksel Barosu avukatlarından Robin Bronlet, Belçika’nın Kürt kurumlarına yönelik baskılarına değinerek, “İsveç’in NATO’ya dahil olma sürecindeki tartışmalarda gördüğümüz gibi Türkiye, Kürt vatandaşlarını terörist olarak suçlayarak Avrupa devletleri üzerinden baskı yapıyor. Belçika’da da bir ara durum böyleydi” diyerek özellikle Kürt basın kurumlarına yönelik baskılara değindi.

Belçika’nın aldığı karar önemliydi

Bronlet, Belçika’da da eskiden birçok cezai soruşturma olduğunu ve bunların ülkenin en üst mahkemesi olan Belçika Yargıtay Mahkemesi’nin önemli kararının ardından sona erdiğini söyledi.

“Belçika Ceza Kanunu’nun terörizmle mücadele Avrupa Direktifinin girişlerinden birini uygulayan bir maddesine dayanmaktadır” diyen Bronlet, “Bu önsöz, Avrupa Terörle Mücadele Ceza Hukuku’nun, uluslararası insancıl hukuk tarafından yönetilen uluslararası bir çatışmada taraflara karşı kullanılmaması gerektiğini belirtir” diyerek, “Sonuç olarak PKK’nin bu silahlı çatışmada taraf olarak kabul edilmesi gerektiği ve orada vatandaşlar için terörle mücadele saldırısına dayalı olarak zulüm PKK üyeliği algısı uygulanamayacağı konusunda kesin kararla sonlandırıldı” bilgisini verdi.

PKK’nin, terörle mücadele hukuku dışında tutulmasının Avrupa Direktifini uygulayan Belçika Hukuku’na dayandığına işaret eden Bronlet, “Bu da şu anlama geliyor, bu içtihat hukukuyla diğer Avrupa ülkelerinde de Avrupa Ortak Terörle Mücadele Ceza Mevzuatı’nın aslında PKK’ye karşı kullanılamayacağını iddia edilebilir” diye konuştu.

‘Soruşturma olacağını umuyoruz’

Türkiye’de PKK üyeliği gerekçe gösterilerek yapılan baskılara değinen Bronlet, “İmralı’daki cezaevi koşullarına ilişkin tanıklıklarımızın yanı sıra, Türk devletlerinin savaş suçlarını kınayan bazı insanlarla görüştük, kimyasal silah saldırılarını duyduk, cesetlere işkence ve parçalama yapıldığını duyduk, bu açıkça çok şok edici ve bu suçlar hakkında ciddi bir soruşturma olacağını umuyoruz” dedi.

AB’nin PKK’yi yeniden yasaklı listeye aldığı sıralarda, Belçika İstinaf Mahkemesi, 8 Mart 2019’da açıkladığı kararında, PKK’nin “uluslararası olmayan silahlı bir çatışma” olduğu ve “terörist bir örgüt” olmadığına karar verdi.

HABER MERKEZİ

 

#Avrupa #Ceza #Mevzuatı #PKKye #karşı #kullanılamaz

EN SON EKLENENLER