Karanlık madde ve enerjiyi araştıracak uzay teleskobu fırlatıldı

Euclid uzay teleskobu, SpaceX Falcon 9 roketiyle birlikte Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan fırlatıldı. Teleskop, karanlık madde ve karanlık enerjiyi araştıracak

Euclid uzay teleskobu, evrenin en büyük gizemlerinden birini aydınlatmak üzere cumartesi günü havalandı. Teleskop, hakkında çok az bilgi sahibi olunan karanlık madde ve karanlık enerjiyi araştırmak için ABD’li SpaceX şirketine ait bir Falcon 9 roketiyle Florida Cape Canaveral’dan fırlatıldı.

Fırlatılış anları Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) televizyonundan yayınlandı.

İki ton ağırlığındaki teleskop Dünya’dan 1,5 milyon kilometre uzağa yerleştirilecek.

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) bu misyonunda yer alan NASA’nın bilimsel proje sorumlusu Michael Seiffert, ismini “geometrinin babası” Yunan matematikçi Euclid’den (Öklid) alan misyonun “karanlık enerjinin özelliklerini araştıran ilk uzay görevi” olacağını söyledi.

Uzayın üç boyutlu haritasını çıkaracak

Euronews’in geçtiği habere göre, Uzay sondası yaklaşık 6 yıl boyunca, evrenin iki milyar galaksiyi kapsayan üç boyutlu bir haritasını çıkartacak. Toplanan büyük miktardaki veri, Euclid konsorsiyumunun üyesi olan yaklaşık on beş ülkeden 2 bin 600 kadar araştırmacının yanı sıra bilim camiasının da bundan tam olarak yararlanabilmesi için halka açık hale getirilecek.

Karanlık madde ve enerji nedir?

1,4 milyar dolarlık bu misyondan elde edilecek yeni bilgilerin astrofiziği ve belki de yer çekiminin doğasına ilişkin anlayışı dönüştürmesi bekleniyor.

Evrenin yüzde 25’ini oluşturan karanlık madde ve yüzde 70’ini oluşturan karanlık enerji zıt etkilere sahip. Karanlık madde kozmik nesneleri bir arada tutan bir çekim uygularken, karanlık enerji onların dağılmasına neden oluyor.

DIŞ HABERLER

#Karanlık #madde #enerjiyi #araştıracak #uzay #teleskobu #fırlatıldı

EN SON EKLENENLER