DOĞDUĞUN TOPRAKLARIN ÖZLEMİ BİTMEZ

insanların önemli özeliklerinden biri hatırlama becerilerinin olmasıdır.
Canlı türünün içerisinde insanın bir başka ve önemli özelliği de “vefa” lı olabilmesidir.
İnsanlar, bir parçası oldukları; doğdukları toprakları hatırlarlarhiç unutmazlar . Hele hele oralarda taze baharlar tatmışlarsa; hele hele dalından taze meyve yemişlerse; hele hele teslim abdalda karahacı de aldıkları lokma ile huzur buldularsa ,hele hele dostane hoş sohbetler etmişlerse , tarlalarına emek verip ter akıtmışlarsa, eskinin cemlerinde birlik beraberliğini hissetmişlerse ,bostanlar erikler yolup yemişlerse… Acımasız darbeler ve kışlar yaşamış, güler yüzlü bahar sabahlarına uyanmışlarsa. koruda, harman yerinde top peşinde koştularsa , söğütlü suyunda serinlemişlerse ,balıklı pınarda kana kana su içtiyse , kendilerini kuşlar kadar özgür hissetmişlerse… Hatırlarlar.
Göçmüş olsalar bile Avrupalara büyük kentlerin tos tos kalabalığında, kirli gürültüsünde, haksız aç ve işsiz kalışlarında, o kette yabancı gibi yaşayışlarında, dağlar aşar gibi işe gidiş gelişlerinde daha çok hatırlarlar ve arar olurlar, özler olurlar.
İşte tam bu sırada vefa giriverir devreye. “Ben ne yaptım o topraklar için ?” diyebilen insan vefalı olmaya adaydır artık. “ Ben şunu yaptım “ diyebilen de vefalıdır. Ve o topraklar işte o zaman can kazanır,yeşerir.umut meyvesini verir..
Ardımıza bakmada bırakıp gittiğimiz ve kurak kıldığımız o topraklara imkanlar dahilinde bir damla su vermeye çalışmak lazım ..orda kalıpta topraklara can vermeye çalışanlarada cansuyu olmak gerekli..
Bir liramızın on kuruşunu o topraklar için ayıralım ve o toprakların sahibi, dostu, bakanı, göreni, değer bileni olalım .
Ve o zaman konuşma hakkına sahip olursun.yoksa duvar dibinde öteye gidemez konuşmalar
Uzaktan söz söylemek kolaydır. Hak edilmeden söylenmiş sözler, yalnızca dedikodu olarak kalır. Dedikodu ise yapmanın, onarmanın, iyileştirmenin değil bozmanın, kötüleştirmenin aracıdır.
Bir bilim insanı diyor ki: İnsanlar hep düşündüklerini söylerler. Oysa haftada beş dakika düşünmek ama düşündüklerini yapmak bugünün dünyasını yüzyıllar ötesine taşımaya yetecektir.
aşk ile anlayanlara gelsin …

ERDEM TAŞ

ALEVİNET 01.10.2022

EN SON EKLENENLER