2 milyon 290 bin 672 M² arazi Varlık Fonu’na devredildi

Antalya, Aydın, İstanbul, Isparta, İzmir, Kayseri ve Muğla’nın çoğu ilçesinde önemli noktalardaki 2 milyon 290 bin 672 M² arazi Türkiye Varlık Fonuna devredildi

Fırat Yeşilçınar

Bakanlar Kurulu kararıyla dün bazı şirket hisseleri Türkiye Varlık Fonuna aktarıldı. Hisselerin yanı sıra çeşitli turizm şirketlerine tahsis edilmiş olan Hazine taşınmazlarının da tahsisleri kaldırıldı ve Varlık Fonuna devredildi. Kararname ile Antalya, Aydın, İstanbul, Isparta, İzmir, Kayseri ve Muğla’nın çoğu ilçesinde önemli noktalardaki araziler Fon’a devredildi. Devredilen taşınmazların büyüklüğü ise 2 milyon 290 bin 672.

Maliye Bakanlığı yönetecek

Kararnamenin ilk maddesinde “Söz konusu taşınmazlar devir ve tescil işlemleri tamamlancıya kadar Maliye Bakanlığı tarafından yönetilmeye devam olunur” ifadesi yer aldı.

Türkiye Varlık Fonuna devredilen taşınmazların büyüklüğü ise şöyle;

Antalya ve ilçelerinde Aksu, Merkez, Kemer ve Manavgat ilçelerinde 700 bin 910 M²

Aydın’ın Kuşadası ve Didim ilçelerinde 959 bin 713 M²

İstanbul’un Bakırköy ilçesinde 22 bin 866 M²

Isparta merkezde 37 bin 545 M²

İzmir’de Selçuk ve Menderes ilçelerinde 556 bin 891 M²

Kayseri’nin Melikgazi ilçesi Bin 413 M²

Muğla’nın Bodrum ilçesi 11 bin 334

Arazileri firmalara verecekler

Konu ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Mücella Yapıcı, “Bu arazileri özelleştirip büyük ihtimal ile firma ve müteahhitlere verecekler. Yani bir nevi yabancı sermayeye sponsor oluyorlar” dedi. Yapılan özelleştirmelerin bir başlangıç olduğuna dikkat çeken Yapıcı, “Bu aslında ekonominin ciddi bir şekilde çöktüğünü gösteriyor. Kamu elinde ne var ne yoksa hipoteke veriyorlar. Sadece binalar için değil. Devredilen kurumlar içinde aynısı yapacaklar. Varlık Fonu aslında birikim yapmak için kullanılan bir yer. Heryıl artan bütçenin aktarıldığı bir kurum. Dış borcu ödeyemeyince. Kredi aramaya çalışıyorlar. Kredi alabilmek için de ellerinde ki malları ipotek etmek istiyor” dedi.

Mükerrer sayıda yayınlandı

Bakanlar Kurulu kararıyla dün çok sayıda şirketin hisseleri de Türkiye Varlık Fonuna aktarılmıştı. Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası AŞ, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Türkiye Petrolleri AO (TPAO), Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ (PTT), Borsa İstanbul AŞ, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ’nin (TÜRKSAT) sermayelerinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekomünikasyon AŞ’nin yüzde 6,68 oranındaki Hazineye ait hissesi ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (Çaykur) Türkiye Varlık Fonuna aktarılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

EN SON EKLENENLER