27 yıllık kan davası barışla sonuçlandı

Kobanê’de 27 yıldır devam eden ve 8 kişinin öldürülmesi ile sonuçlanan kan davası, Kürt halkının kendi içerisinde birliği oluşturmak için yürütülen çalışmalar neticesinde barışla sonuçlandı. “Cephede çocuklarımızın kanı birbirine karışırken, biz bu husumeti sürdüremezdik” diyen aileler, birbirlerine sarılarak husumeti sona erdirdi.

Kobanê’nin güneyine düşen ve kente 15 kilometre uzaklıkta olan yaklaşık bin haneli Xizênê köyünde, 27 yıldır süren kan davası barışla sonuçlandı. Söz konusu kan davasının bütün bölgede bilindiği ve en büyük kan davası olduğu belirtiliyor. Bu kan davasının barışla sonuçlanması Kobanê ve çevresinde yankı uyandırdı.

KAVGA KAN DAVASINA DÖNÜŞTÜ

Xizênê köyünde, 7 koldan oluşan Qerişan aşiretinin 4 kolu yaşıyor. Yaklaşık 5 bin nüfuslu kalabalık köyde, 1989 senesinde başlayan kavganın daha sonra husumete dönüştüğü belirtiliyor. Tamamı akraba ve amca çocukları olan ailelerden, çeşitli zamanlarda çıkan kavgalarda toplam 8 kişi yaşamını yitirdi. Bu kavgalarda husumetli olan ailelerden Celalê Salih, Bekirê Bilo’nun çocukları Mahmut, Şahin ve Bilo, Mehmûdê Evdêyê Hesê’nin çocukları Berkel, Hemed ve Şaban ile LetîfêMiso’nun oğlu Şükrü öldürüldü.

Celalê Salih ve Hemedê Bilo arasında çıkan ilk kavgada, Bekirê Bilo’nun oğlu Mahmud’un öldürülmesiyle birlikte Celalê Salih tutuklanır. Ancak daha sonra bu kavganın devam etmesini isteyen kimi çevreler ve dönemin rejim yetkilileri cezasını tamamlamadan Celalê Salih’î serbest bırakır. Celalê Salih’in serbest bırakılması diğer aileler arasında rahatsızlığa neden olur ve bu kez de, Celalê Salih öldürülür. Böylelikle aileler arasındaki husumet git gide artar ve bunun sonucunda 8 kişi yaşamını yitirir, çok sayıda kişi de yaralanır.

Kürt özgürlük hareketinin Rojava’da etkisini geliştirmesiyle birlikte her ne kadar birkaç kez ailelerin barıştırılması için çeşitli girişimlerde bulunulmuşsa da, bu kimi çevreler ve rejim tarafından sürekli sabote edilir.

KOBANE DEVRİMİ BARIŞA VESİLE OLDU

En son 19 Temmuz Kobanê Devrimi ile birlikte, köyden çok sayıda genç de devrime katılır. Bu aralarında husumet bulunan ailelerin barıştırılması için vesile olur ve böylelikle bir çalışma yürütülmeye başlar. Ancak aileler arasında görüşmeler daha devam ederken, DAİŞ tehdidi ve saldırısıyla birlikte köy boşalmak zorunda kalır. Kobanê ve köyleri DAİŞ’in elinden kurtarıldıktan sonra da, yeniden sulh çalışmalarına başlayan TEV-DEM ve Kobanê Kanton Yönetimi Sulh Komitesi, uzun uğraşlar ve 3 ay boyunca süren görüşmeler sonucunda Xizênê köyünde aralarında husumet bulunan 4 aileyi barıştırmayı başardı.

Bunun için Kobanê’de Kanton Yönetimi binasının bahçesinde bir merasim gerçekleştirildi. Öz savunma ve asayiş güçlerinin sıkı önlemler aldığı merasime Minbic, Sirrîn, Girê Spî ve bölgedeki birçok köyden, Arap, Türkmen, Kürt ve Asurî ileri gelenleri katıldı. Aile fertlerinin birbirlerini kucaklaması ile başlayan merasimde yapılan bütün konuşmalarda, birlik ve ittifak mesajları verildi.

‘BU BARIŞ, KÜRT ULUSAL BİRLİĞİNE VESİLE OLSUN’

Hem Kanton Yönetimi, TEV-DEM ve PYD hem de farklı halklardan temsilciler, kanaat önderleri ile aileler yaptıkları konuşmalarda, “Bölgemiz ve halkımız, DAİŞ, destekçileri, rejim ve Türkiye’nin saldırıları altındayken bu tür husumetlerin hala varlığını sürdürmesi, bizi zayıflatıyor. Bizlerin kendi aramızdaki sorunları çözmesi gerekiyor ki, düşmanlarımıza karşı daha güçlü karşılık verebilelim. Her gün genç erkek ve kızlarımız topraklarımızı özgürleştirmek için toprağa düşerken, bu husumetlerin sürmesi bizleri daha çok üzüyor. Toprağa düşen her şehidimizin tek isteği kendi aramızdaki bağları güçlendirmek ve ittifakımızı sürdürmektir. Bizlere bıraktıkları bu mirasın gereğini yerine getirmek için bugün bu kutlu günde buluştuk. Bu nedenle barışan aileleri kutluyoruz. Bu barışımızın öncelikle Kobanê halkına ve genelde tüm Kürt halkının ulusal birliğine vesile olmasını diliyoruz. Kendi aramızda ittifakımızı güçlendirdikçe, demokratik Suriye yolundaki yürüyüşümüz daha da güçlenecek. Umuyoruz ki bu barış, aralarında husumet bulunan diğer aileler için de örnek olur” denildi.

“Cephede çocuklarımızın kanı birbirine karışırken biz bu husumeti sürdüremezdik” diyen aileler de, “Bu barış adımıyla hem şehitlerimizin hem de Önderliğimizin beklentilerine bir nebze cevap olmaya çalıştık. Umarız bu barış, Kobanê’de daha önce yaşanmış benzer olaylar için de emsal teşkil eder” dedi.

Tarihi bir gün olarak adlandırılan barış merasiminin ardından aileler ve merasime katılanlar vedalaşarak ayrıldı.

Abdurrahman Gök – dihaber

EN SON EKLENENLER