AB’nin çabaları Türkiye’den olası mülteci akınına karşı mı?

Son rakamlar, özellikle bu yıl içinde Türkiye üzerinden Yunanistan’a geçen mültecilerin sayısında bir artış olduğunu gösteriyor. Özellikle 2016’da AKP hükümetiyle Avrupa Birliği (AB) arasındaki Mülteci Anlaşması ardından gerilemeye başlayan göç rakamları, bu yıl yeniden yükselişe geçti. Özellikle Ağustos ile Eylül aylarındaki mülteci girişinin geçtiğimiz yıla oranla artış göstermesi dikkat çekiyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre, 1 Ocak’tan 22 Eylül’e kadar Türkiye’den Yunanistan’a kaçak giriş yapan mültecilerin sayısı 41 bin 940 olarak kaydedildi. Bu kişilerin 32 bin 685’i denizden, geri kalanı ise karayoluyla Yunanistan’a ulaştı.

SON İKİ AYDAKİ CİDDİ ARTIŞ

UNHCR verilerinde dikkat çeken bir diğer nokta ise, 2017 yılında 36 bin 310 kişiyle 2010’lu yılların başlarına yakın seviyeye gerileyen mülteci girişinin özellikle 2018 yazından bu yana artış göstermesi. Geçtiğimiz yılın tümünde 32 bin 500 mülteci denizden, 18 bin mülteci de karayoluyla Türkiye’den Yunanistan’a geçmişti.

2018 yılının yaz aylarında dahi aylık ortalama 3 ila 4 bin arasında olan mülteci girişleri, özellikle 2019 yazında neredeyse ikiye katlandı. Sadece denizden gelen mültecilerin sayısı Temmuz 2019’da 5 bin 842, Ağustos 2019’da ise 8 bin 334’e ulaştı.

Bu ayın ilk 22 gününde kaydedilen girişler ise daha dikkat çekici. 22 Eylül’e kadar 8 bin 360 mülteci Yunan adalarına gelirken, buna son iki günde Lesbos adasına ulaşan 400’ü aşkın mülteci dahil edilmiş değil.

AB’NİN SON DÖNEMDEKİ ÇABALARI BU RAKAMLARDAN KAYNAKLI MI?

Yani Erdoğan bir taraftan Avrupa ülkelerini mülteciler üzerinden tehdit ederek, Kuzey Suriye’ye saldırıya destek ararken diğer taraftan da mültecilerin geçişinin hızlandığı görülüyor. AB ile 2016 Mart’ında imzalanan Mülteci Anlaşması’ndan sonra aylık geçiş rakamları 2 bin civarında iken sadece son 3 ayda 20 bini aşkın kişinin Yunanistan’a geçmiş olması da bunu gösteriyor.

AB ülkelerinin dün Malta’da yaptıkları toplantıda, İtalya ve Malta’ya ulaşan mültecilerin paylaşımı konusunda uzlaşılmıştı. Ancak AB’nin önümüzdeki hafta ve aylardaki en önemli gündeminin Yunanistan üzerinden gelecek mülteciler olduğu anlaşılıyor.

AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasına en sert biçimiyle karşı çıkan isimlerden olan Alman Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) üyesi Manfred Weber’in dahi geçtiğimiz gün anlaşmanın devamından yana görüş bildirmesi de dikkat çekmişti.

EN SON EKLENENLER