Aladağ duruşması: Müdür ailelerin hesabına 550 bin TL para yatırdı

Aladağ faciası duruşmasından bir gün önce yurt müdürü Cumali Genç’in talimatıyla ailelere 550 bin TL para yatırıldığını söyleyen avukat Can Atalay, “Bu dava parayla satılmayacak bir davadır” dedi. Mahkeme heyeti 7 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı 17 Temmuz’a erteledi.

Adana’nın Aladağ ilçesinde 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği 24 çocuğun yaralandığı yurt yangını faciası davası, Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde avukatların savunmasıyla deva etti.

MAHKEME HEYETİNDEN ‘CEMAAT’ SAVUNMASI

Cemaat yurtlarının durumuna dikkat çeken Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük, devletin çocukları cemaatin kucağına attığını belirtti. Dava ile ilgili hazırlanan iddianameye değinen Küçük, ek bir iddianamenin hazırlanması gerektiğine dikkat çekerek, sanıkların olası kasıtla yargılanmasını istedi. Küçük, “Freni olmayan kamyonun trafiğe çıkarılması olası kasıt ise bu dava da olası kasıttır” dedi. Baro başkanının cemaatle ilgili cümleleri sarf ettiği sırada Mahkeme Başkanının, “Onlar da kendi düşüncelerini yayıyorlar. Onların da ifade özgürlüğü vardır” açıklaması dikkat çekti.

Adana Barosu başta olmak üzere 13 farklı baro davaya müdahil olduklarını açıkladı. Aydın Barosu, mağdur yakınlarının tehdit edilmesine ilişkin Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, davaya katılacaklarını söyledi. Baro başkanlarının açıklaması sırasında “siyasi savunma yapıyorsun” tartışması yaşandı. Hatay Barosu adına konuşan avukat, mahkemenin vereceği kararın çocuk koruma sisteminin nasıl işlediğini göstereceğini belirtti.

‘EK İDDİANAME TALEBİNE RET’

İddia makamı; baro başkanlarının davaya katılma taleplerinin kabulünü, Adana Baro Başkanlığı’nın ek iddianame hazırlanma talebinin reddini, tehdit edildiklerini belirten mağdur yakınlarının Aladağ Cumhuriyet Savcılığı’na başvurularını, Aladağ Cumhuriyet Başsavcının haklarında inceleme devam eden kamu görevlileriyle ilgili soruşturma sonucunun kalmadığı gerekçesiyle bu talebin reddini istedi. Tutuklu 7 sanığın üzerlerine atılı suçun mahiyetini ve kaçma şüphelerinin olması ve toplanmayan delilleri karartacakları göz önünde bulundurarak tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

‘ALKIŞLI PROTESTO’

İddia makamının mütalaası ardından söz alan sanıklar, kaçma şüphelerinin olmadığını belirterek, “Karar yüce adaletindir ” dediği esnada sanık yakınları alkış tuttu. Bazı sanıklar baroların şov yaptığını söyledi. Mahkeme başkanı duruşmaya 5 dakikalık ara verdi.

SANIK AVUKATLARI: MAĞDUR BİZİZ

Aranın ardından avukatlar tek tek iddia makamının mütalaasına karşı söz aldı. Savunma yapan sanıkların avukatları, mağdur aile avukatlarının kendi ideolojileri üzerinden siyasi iktidara mesaj verdiğini ve çocukların bedenleri üzerinden bunun yürütüldüğünü savunarak, doğrudan zararın söz konusu olmadığını ve baroların davalara müdahil taleplerinin reddedilmesini istedi. Sanık avukatların, “Mağdur olan biziz” demesi dikkat çekti.

‘BAROLARIN KATILMA TALEBİ KABUL EDİLDİ’

Mahkeme Başkanı, baroların ayrı ayrı davaya katılma taleplerinin kabulüne karar verdi. Mağdur avukatları, Milli Eğitim’e müzakere yazılarak 2010’dan bu yana yapılan denetleme raporlarının istenilmesine, derneğin hesaplarının incelenmesine ve Milli Eğitim’e bazı sanıkların “belletmen bulamadık; bunu Milli Eğitim’e bildirdik” şeklindeki ifadelere ilişkin Milli Eğitim’e müzekkere yazılmasını talep etti.

DURUŞMADAN BİR GÜN ÖNCE AİLELERİN HESABINA PARA YATIRILMIŞ

Duruşmadan bir gün önce yurt müdürü sanık Cumali Genç’in avukatına talimat vererek mağdur olan ailelerin her birinin hesabına para yatırıldığını belirten mağdurların avukatı Av. Can Atalay, “Her bir ailenin hesabına 550 bin yatırılmış” diyerek duruma tepki gösterdi. Atalay, “Bu dava parayla satılmayacak bir davadır. Kız çocuklarının yanmış bedenleri parayla ölçülmez” dedi. Atalay, yangın faciasından hemen sonra devlet kurumlarında yurtla ilgili belgeler hazırlandığını ifade ederek, Aladağ’da bu konuyla ilgili tanık olmasını istedikleri kişilerin ise cemaatin baskısı ile bunu reddettiğini söyledi. Soruşturma aşamasında yurt binasının yıkılmasını eleştiren Atalay, yurt binasının yıkılması ile delillerin karartmaya çalışıldığını ifade etti. Diğer mağdur avukatları iddianameye tepki göstererek, sanıkların olası kasıtla yargılanmasını istedi.

‘AİLELERE PARA GÖNDERİLDİĞİNİ KABUL ETTİLER’

Sanık Genç’in avukatı, ailelere ihtiyaçları doğrultusunda yardım ettiklerini ifade ederek, müvekkilinin tutuksuz yargılanmasını istedi. Diğer sanık avukatları yaşanan faciada ölümlerin ise itfaiyenin yetersizliğinden dolayı yaşandığını savundu. Sanıkların avukatları, müvekkillerine verilecek olan cezanın paraya çevrilmesini ve tahliye edilmelerini istedi.

Sanıkların ve mağdur avukatların savunmaları ardından mahkeme heyeti tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 17 Temmuz’a erteledi.

Duruşma sonrası açıklama yapan Adana Barosu Başkanı Avukat Veli Küçük, yangın faciasına ilişkin sorumluları ve ihmalleri olanların yargılanarak, gerekli cezayı almasını istedi.

Daha sonra tutuklu sanıkların yakınları, davadan çekilmeleri için mağdur ailelerine ve duruşma salonu önünde bekleyenlere saldırdı.
Polisin olaya müdahale etmesi sonrası olaylar sona erdi. Burada aileler açıklama yaptı. Ailelerin avukatı Can Atalay, polislerin gözü önünde sanık yakınlarının ailelere saldırdığını söyledi. Atalay, “Kolluk güçleri ağır bir suç işlemiştir. Bu ailelerin birinin kılına bir zarar gelirse sorumlusu Adana Emniyet Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı’dır” dedi. Mağdur aileleri ise yapılan saldırıya tepki göstererek, can güvenliklerinin olmadığını ifade etti. Aileler, “Hem çocuklarımızı katlettiler hem de bizi dövmeye çalışıyorlar. Biz şimdi köye nasıl gideceğiz. Can güvenliğimiz yok. Jandarma bizi götürsün” dedi.

Açıklama ardından ailelerin polis gözetiminde bekleyişi sürüyor. Aileler araçlarla köye dönecek.

 

EN SON EKLENENLER