Amed ve Elîh’te 35 yıl önce kaybettirilen Soysal’ın akıbeti soruldu

Amed ve Elîh’te yapılan ‘Kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ eylemlerinde 1 Ocak 1988 yılında kaybettirilen İsa Soysal’ın akıbetini soruldu

İHD ve Kayıp Yayınları’nın her hafta yaptığı eylemlerde Amed ve Elîh’te Şirnex’in Silopiya ilçesinde 1 Ocak 1988 yılında kaybettirilen İsa Soysal’ın akıbetini soruldu. İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemlerinin 726’ncı haftasında Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde yapılan açıklamada konuşan İHD Amed Şube Başkanı Abdullah Zeytun, “90’lı yıllardaki bu ağır suçlara karşı, faillere yönelik yargılama, hesaplaşma ve yüzleşmelerin gerçekleşmemesi sonucunda oluşan neticeleri yaşıyoruz. Bunlar asla münferit olaylar olarak değerlendirilmemelidir” dedi.

Ardından İsa Soysal’ın hikâyesini okuyan İHD Amed Şube Başkan Yardımcısı Ezgi Sıla Demir, evli ve üç çocuk babası Soysal’ın, 1988 sonbaharında Silopiya’ya bağlı Bozalan köyünün Karox (Karuğ) mezrasındaki evine gelen sivil giyimli kişiler tarafından zorla götürüldüğünü aktardı. Demir, alındığı günden bugüne Soysal’dan bir daha haber alınamadığını söyledi.

35 yıldır haber alınmadı

Aile ve diğer bütün köy halkı üzerindeki baskıların yıllara devam ettiğini söyleyen Demir, “1994 yılının başında köy askerler tarafından boşaltıldı. İsa Soysal’ın yakınları döneme hâkim olan korku atmosferi nedeniyle 2009 yılına kadar resmi bir şikâyette bulunamadı. 2008 yılında gazeteci Faruk Arslan’ın kaleme aldığı ‘Karakutu: Ergenekon’un Karanlık İsmi Tuncay Güney’ isimli bir kitap yayımlandı. Kitapta, Tuncay Güney’in, 1990’lı yıllarda JİTEM tarafından öldürülen birçok kişinin Silopi Botaş Askeri Tesislerine gömülmüş olduğu beyanı yer alıyordu. İsa Soysal’ın kardeşi Musa Soysal da başvurucular arasında bulunuyordu. 2009 yılının Mart ayında Botaş Askeri Tesislerinde (eski adıyla Sinan Lokantası) yapılan kazılarda kemik ve giysi parçalarına ulaşıldı. Fakat aile burada da İsa Soysal’a ait herhangi bir bilgiye ulaşamadı. İsa Soysal o tarihten beri hala kayıp” dedi. Açıklama, oturma eylemiyle son buldu.

Yaz kış demeden…

İHD Êlih (Batman) Şubesi ve Kayıp Yakınları 562’nci buluşmada Soysal’ın akıbetini sordu. Gülistan Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde buluşan Kayıp Yakınları adına açıklamayı İHD Batman Şube yöneticilerinden Hüseyin Elçi yaptı. Elçi, yağmur, kar, kış ve yasaklar demeden 562 hafta boyunca kayıpların akıbetini ve 1990’lı yıllarda faili meçhul cinayetler ile öldürülenlerin adalet talebi için bir arada olduklarını ifade etti. Elçi’nin konuşmasının ardından kayıp İsa Soysal’ın hikayesi okundu. Hikayenin okunmasının ardından beş dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

HABER MERKEZİ

#Amed #Elîhte #yıl #önce #kaybettirilen #Soysalın #akıbeti #soruldu

EN SON EKLENENLER