Asya’daki ekonomik büyüme 60 yıl sonra ilk kez durdu

IMF, Aralık ayında Çin’de ortaya çıkan Covid-19 pandemisiyle gelen krizin, 2008-2009 mali krizi ile 1997-1998 Asya ekonomi krizinden daha şiddetli olduğunu belirtiyor.

IMF’nin Asy ave Pasifik müdürü Chang Yong Rhee, bölgede 1960’lı yıllardan buyana ilk kez sıfır büyüme olacak.

Rhee, pandeminin etkisinin “ağır ve benzersiz” olacağını düşünüyor. Pandemi nedeniyle alınan tedbirlere işaret eden Rhee, “Bu tedbirlerin ekonomiler üzerinde ağır etkisi var” dedi.

KÜRESEL RESESYON

Çarşamba günü de bir açıklama yapan IMF, dünyanın 2020’de yüzde 3’lük bir resesyona gireceği tahmininde bulundu. Bu krizin başka hiçbir krize benzemediği tespitini yapan IMF, evde kalma tedbirlerinin sona ermemesi halinde krizin daha derin olacağını öngörüyor.

IMF KRİZE İSİM BULDU

Bu arada IMF’nin ekonomi şefi Gita Gopinath, pandeminin yol açtığı mevcut krize bir isim buldu. Daha önceki krizlere de IMF tarafından çeşitli adlandırmalar yapılmıştı. 1930’lu yıllardaki kriz “Büyük Buhran”, 2009’daki kriz “Büyük Resesyon” olarak isimlendirilmişti. Bu kez “The Great Lockdown” (Büyük kilitlenme) terimi kullanıldı. Ancak tartışmalar bitmedi. Sosyal ağlarda başka öneriler de ortaya çıktı.

EN SON EKLENENLER