Avrîn Hastanesi’nin sivil bilançosu: 170 ölü, 460 yaralı

Efrîn merkezdeki Avrîn Hastanesi Başhekimi Civan Mihemed, bombardıman sonucu bugüne kadar çoğu çocuk ve kadın 170 sivilin yaşamını yitirdiğini, 460 sivilin de yaralandığını kaydetti.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adı verilen güçlerin Efrin’e yönelik başlattığı saldırılar 29’uncu gününe girdi. Ağır kayıplar veren TSK ve ÖSO’nun bombardımanı altında kalarak can veren sivillerin sayısı her geçen gün artıyor. Efrin’de bugüne kadar 170 sivil yaşamını yitirdiğini söyleyen Avrîn Hastanesi Başhekimi Doktor Civan Mihemed, 460 sivilin ise yaralandığını kaydetti. Kimi çatışmalı bölgelerde ise, bazı sivil kayıplara ulaşılamadığı bilgisi edinildi.
KADIN VE ÇOCUK AĞIRLIKTA
Efrin merkezdeki Avrîn Hastanesi Başhekimi Doktor Civan Mihemed, hastanelerine ulaşan bilgilere göre şimdiye kadar 170 sivilin yaşamını yitirdiğini, 460’nın da yaralandığını söyledi. Dr. Mihemed, geçtiğimiz haftaya kadar ki sivil kayıpların 26’sının çocuk, 17’sinin kadın ve 111’inin erkek olduğunu, yaralıların ise 80’inin kadın, 60’ının da çocuk olduğunu ifade etti.
‘KATLİAM GERÇEKLEŞTİRİLDİ’
Dr. Mihemed, sivillerin genelde hangi bölgelerde ve nasıl yaşamını yitirdiğine ilişkin ise şunları söyledi: “Örneğin Gobel’de 25 kişilik bir Arap ailesinin hepsi uçak bombardımanı sonucu yaşamını yitirdi. Sınır köylerindeki insanlar önlemlerini almışlar. Mağaralara, yer altına girmişler. Fakat iç bölgelerde insanlar hazırlıksız. Dolayısıyla kayıpların çoğu iç bölgelerden. Yine bu kadar ölü ve yaralı arasında birkaç kişi dışında kurşun ile yaralanan ve ölen görmedim. Hemen hemen hepsi uçak bombardımanı ve top atışları ile ya yaşamını yitirmiş, ya da yaralanmış. İnsanlar paramparça olmuş, çocuk bedenlerine baktığımızda insan hakları nerede kaldı diye soruyoruz.”
SİVİL KAYIPLAR ARTABİLİR
Sivil kayıplarının tespit ettikleri rakamlardan daha fazla olduğuna işaret eden Dr. Mihemed, şunları kaydetti: “Örneğin uçak bombardımanında ve top atışlarından kaynaklı olarak 4 katlı bina yıkılmış ve insanlar altta kalmış. Savaş bölgesi olduğu için de ekipler gidip alamıyor. Bunu o bölgelerden kurtulabilmiş insanlar anlatıyor. Dolayısıyla kayıplar çok daha fazla.”
ÇAĞRILARILARA KULAK VERİLMEDİ
Ellerindeki tıbbi imkanlar ve ihtiyaçlar hakkında da konuşan Mihemmedi, şunları söyledi: “Biz Avrîn Hastanesi sağlık ekibi olarak her zaman hazırız. 7/24 saat görevimizin başındayız. Fakat ilaç sıkıntımız var. Hastanemizde büyük bir yük var. Savaşın başından beri uluslararası kuruluşlara seslendik, yardım çağrılarımıza kulak vermediler. Artık çağrımız da olmayacak onlara. Dışarıdaki halkımızın destekleri ile ilaçlarımızı temin etmeye çalışıyoruz.”
MA / Nazım Daştan

EN SON EKLENENLER