BM Özel Raportörü Kaye: Türkiye Karanlık bir süreçten geçiyor

BM Cenevre Binasında düzenlenen bir konferansa konuşan Özel Raportör David Kaye, Türkiye’nin çok karanlık bir dönemden geçtiğini belirterek, insanların bir “kara liste” çerçevesinde tutuklandıklarını söyledi. Yazar Burhan Sönmez ise, adil yargılanmanın mümkün olmayacağını belirtti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü RSF, Uluslararası PEN ve Article 19’un ortaklaşa organize ettiği Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik baskılar nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre binasında konferans düzenledi. Konferansa BM Basın, Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye, PEN üyesi yazar Burhan Sönmez, yazar ve çevirmen Elip Günay katılarak birer konuşma yaptı.

‘KARANLIK BİR DÖNEM VAR’

Konferansta Türkiye ilgili gözlemlerini aktaran David Kaye, OHAL’in muhalefetin susturulması için bir araç haline geldiğini belirterek, Türkiye’de gazeteci veya yazar olmanın size çok pahallıya mal olabileceğini söyledi. Kürt medyasına destek verdiklerini için birçok yazar, akademisyen ve gazetecinin tutuklandığını hatırlatan Kaye, yüzlerce basın kuruluşunun kapatılarak binlerce gazetecinin işini kaybettiğini söyledi. Terörle mücadele yasasının muhalefetin bastırılası için kullanıldığını dikkat çeken Kaye, “Sanki bir kara liste var ve bu listeye göre insanlar alınıyor. Ama şunu belirtmek isterim bu konuda sadece devletten bir şeyler yapmasını beklememek gerekiyor. Bu mesele çok daha global bir mesele ve bu çerçevede hareket etmek lazım” dedi.

Türkiye’de çok karanlık bir dönemin yaşandığını ve Türkiye’de gerçekten bağımsız bir medyadan bahsetmenin giderek zorlaştığını ifade eden Kaye, Türkiye’deki durumu yakından takip etmeye devam edeceklerini söyledi.

‘SPİNOZA’NIN TERÖRİST OLDUĞU BİR ÜLKE’

Özgür Gazeteciler Cemiyeti Eşbaşkanı Nevin Erdemir ile ilgili hazırlanan iddianameye dikkat çeken Yazar Burhan Sönmez ise Spinoza’nın terör örgütü üyesi olarak iddianamelere geçtiği bir yargının Türkiye’de var olduğunu ve bu hukuk sisteminde adaletin varlığından bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi. Söylemez tutuklamaların şu an itibariyle de devam ettiğini belirterek, bir çok insanın sadece attığı twitten dolayı tutuklandığını, Türkiye’de sosyal medyanın diğer ülkelerdeki gibi eğlenceli olmadığını söyledi. Türkiye’de hukukun kişilere göre değiştiğini ifade eden Sönmez, seçim sürecinde seçim yasasındaki son dakika yapılan değişikliğe dikkat çekti.

Çözümün nasıl olduğu bilmediğini ama çözüme giden yol konusunda fikirlerinin olduğunu belirten Sönmez, “Bunun ilk adımı kimsenin ölmeyeceği bir ortamı yaratmakla başlanarak bir ajandanın oluşturulması gerekiyor” dedi.

GAZETECİLERİN MESAJI OKUNDU

Çevirmen ve Yazar Elif Günay da gazeteci babasının yazdıklarından dolayı tutuklandığını hatırlatarak, babası ile aynı kaderi paylaşan çok sayıda gazetecinin olduğunu vurguladı. Günay, daha sonra babası Tuncay Günay, karikatürist Musa Kart ve Kadri Gürsel’in da aralarında bulunduğu bir grup yazar ve gazetecinin gönderdiği mesajı okudu.

EN SON EKLENENLER