BM’de ‘son verin’ kararı

Aylardır Myanmar ordusunun Rohingya’lılara yönelik tehcir ve katliamlarına sırtını dönen BM’de, bir karar tasarısı İnsan Hakları Komitesi’nden geçti. Rusya oylamaya katılmadı. Operasyonlarına son verilmesi istenen tasarı Genel Kurul’da oylanacak

BM’de Myanmarlı ordusu ve yönetiminin Arakan’daki Rohingyalıları hedef alan operasyonlarına son verilmesini içeren karar kabul edildi. Kararda dönüşlerin temin edilmesi, dönenlere vatandaşlık hakkı tanınması, BM’nin soruşturma misyonunun ve insani yardımların erişiminin sağlanması istendi.

Myanmar ordusunun ağustosta Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu’nun (ARSA) karakol basmasını gerekçe göstererek estirdiği devlet terörünü aylardır izleyen BM, bir tasarı kabul etti. BM Genel Kurulu İnsan Hakları Komitesi’nde İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) desteğiyle Arakanlı Müslümanlarla ilgili yapılan oylamada, karar 10’a karşı 135 “evet” oyuyla kabul edildi. Çin, Rusya, Filipinler, Vietnam ve Laos’un katılmadığı oylamada, kurulun 26 üyesi çekimser kaldı.

Aralık ayında son oylama için 193 üyeli BM Genel Kurulu’na gidecek kararda, Arakan’da insan hakları ihlalleri ve suistimal haberlerinden duyulan “derin endişe” ifade ediliyor. Myanmarlı yetkililere, Arakanlı Müslümanları hedef alan operasyonlarına son verilmesi ve Bangladeş’ten kendi istekleriyle dönmelerinin temin edilmesi, bu kişilere vatandaşlık hakkı tanınması, BM’nin soruşturma misyonunun ve insani yardımların erişiminin sağlanması çağrısında bulunuluyor. Kararda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’den Myanmar için özel bir temsilci görevlendirmesi isteniyor. Suudi Arabistan’ın BM Büyükelçisi Abdullah el-Muallimi, İİT adına yaptığı konuşmada, Myanmar’da dini nefretin “bir diğer insanlık dışı sahnesinin” yaşandığını, yüzde 60’ı çocuk 620 bin Arakanlı Müslüman’ın Bangladeş’e kaçmak zorunda kaldığını söyledi.

Arakan insansızlaştırılıyor

BM, 25 ağustostan bu yana Myanmar’daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş’e göçen Arakanlı Müslümanların sayısının 620 bine, Cox’s Bazar kenti civarındaki kamplarda toplam sığınmacı sayısının da 833 bine ulaştığını duyurdu. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Sözcüsü Joel Millman, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, IOM’in Cox’s Bazar bölgesindeki Kutupalong ve Balukali’de 440 bin Arakanlı Müslüman’a ev sahipliği yapan geçici yerleşim bölgelerindeki sağlık noktalarının ihtiyacının giderilmesi için güneş enerjisinden yararlandığını söyledi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü William Spindler da “Daha fazla insani yardım ve sağlık hizmetleri verilebilmesi için gösterilen tüm gayretlere rağmen kamp ve geçici yerleşim bölgelerindeki aşırı yoğunluk ve zorlu yaşam koşulları, sağlık, hijyen, yangın, şiddet ve insan kaçakçılığı risklerini artırıyor” ifadelerini kullandı.

EN SON EKLENENLER